Srijeda, 28 rujna, 2022

Rusi u Ukrajini ostali bez jedne od najvažnijih jedinica: “Trebat će godine da se ponovo osposobe”

Nemojte propustiti

Britanski obavještajci konstatiraju da je 1. gardijska tenkovska armija ozbiljno degradirana ostavljajući ruske konvencionalne snage “ozbiljno oslabljene”.

Ministarstvo odbrane Velike Britanije objavilo je novi obavještajni izvještaj.

Britanski obavještajci u njemu navode kako bi Rusiji mogle trebati godine da obnovi 1. gardijsku tenkovsku armiju, jednu od svojih najprestižnijih tenkovskih jedinica, nakon povlačenja iz Harkivske oblasti.

Ova brigada potpada pod zapadnu vojnu komandu. U izvještaju se navodi da je ova jedinca još u prvoj fazi agresije pretrpjela velik broj ljudskih žrtava i da se od toga nije uspjela potpuno oporaviti prije ukrajinske protuofenzive na istoku.

Obavještajci konstatiraju da je 1. gardijska tenkovska armija ozbiljno degradirana ostavljajući ruske konvencionalne snage “ozbiljno oslabljene”.

“S obzirom na to da su 1. gardijska tenkovska armija i druge formacije zapadnog zapovjedništva snažno degradirane, ruska konvencionalna snaga koja je uspostavljena kao protuteža NATO-u ozbiljno je oslabljena. Vjerovatno će biti potrebne godine da Rusija vrati tu sposobnost”, navodi se u izvještaju.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Misterija riješena: Kako je srbijanski helikopter, koji je prevozio Dodika, ušao u zračni prostor Bosne i Hercegovine

S obzirom na to da su se pojavile netačne špekulacije o tome da li je srbijanski helikopter uopće imao...

Možda vas zanima i ovo