Utorak, 30 svibnja, 2023

Rusi uništili aerodrom u Dnipru, bitka za Donbas važna za nastavak pregovora

Autor:Patria

Nemojte propustiti

Rezničenko je rekao da je 15. marta u ruskom napadu oštećena pista kao i zgrada terminala.

Lider regionalne vojne uprave Dnjipropetrovsk rekao je da je aerodrom u istočnom centralnom ukrajinskom gradu Dnjipru uništen u ruskom napadu, ne iznoseći više detalja.

– I još jedan napad na aerodrome u Dnjipru. Od njega ništa nije ostalo. Aerodrom i infrastruktura u blizini su uništeni. Ali rakete i dalje lete – rekao je Rezničenko i doda se ne zna ima li žrtava.

Ovo nije prvi put da je pogođen aerodrom, Rezničenko je rekao da je 15. marta u ruskom napadu oštećena pista kao i zgrada terminala.

Upravo se čita:  Vođa partizana poručio Putinu: Vidjet ćemo se opet, dolaze velike stvari

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski razgovarao je u nedjelju s njemačkim kancelarom Olafom Scholzom i od njega zatražio pomoć za Ukrajinu, uključujući i podršku u istrazi ratnih zločina. Zelenski je na Twitteru objavio da je iskoristio telefonski razgovor kako bi od Scholza zatražio pomoć u lociranju osoba koje stoje iza ratnih zločina koje su u Ukrajini počinile ruske snage. Rekao je da su se složili da svi ratni zločinci moraju biti identificirani i kažnjeni.

Upravo se čita:  Njemačka u recesiji, građani manje troše na odjeću, hranu, piće

“Razgovarali smo o protivruskim sankcijama, obrambenoj i financijskoj podršci za Ukrajinu”, napisao je Zelenski, naglasivši svoje pokušaje da održi međunarodnu podršku za svoju zemlju, više od šest sedmica nakon početka ruske invazije. Scholzova glasnogovornica je kasnije rekla da je kancelar osudio “grozne zločine ruske vojske” u kijevskom predgrađu Buči i drugdje u zemlji. Scholz je također izrazio potpunu njemačku solidarnost i podršku za Ukrajinu.

Scholz se složio da je potrebno uložiti napore kako bi se pronašle osobe odgovorne za ratne zločine, rekla je glasnogovornica Christiane Hoffmann.

Upravo se čita:  Uhapšen Bosanac u Njemačkoj, odmah je smještan iza rešetaka

Savjetnik ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog Mihajlo Podoljak rekao je da je sastanak Zelenski-Putin moguć tek nakon okončanja velike bitke za Donbas, čiji se početak najavljuje.

– Ukrajina se sprema za velike bitke. Ukrajina ih mora dobiti, pogotovo onu u Donbasu. A nakon toga, Ukrajina će steći puno jaču pregovaračku poziciju s koje može diktirati određene uvjete. Nakon toga, sastat će se i predsjednici. To bi se moglo dogoditi za dvije ili tri sedmice, rekao je.

Pročitajte još

Izdvajamo

Carinicima rekao da nema ništa prijaviti: Vozač na putu prema Hrvatskoj u vozilu sakrio cigarete vrijednosti od oko 7.000 eura

Pregledom putničkog motornog vozila kojim je upravljao osumnjičeni, u skrivenim dijelovima vozila pronađeno je 1.828 kutija cigareta Pripadnici Ministarstva unutrašnjih...

Možda vas zanima i ovo