Nedjelja, 3 ožujka, 2024

Rusija: Amerikanci nas nisu uvjerili da je korišteno hemijsko oružje u Siriji

Preporučeno

Informacije koje su predstavile SAD i njihovi saveznici o upotrebi hemijskog oružja u predgrađu Damaska nisu uopšte ubijedile Rusiju, izjavio je danas ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov na predavanju na prestižnom institutu za međunarodne odnose u Moskvi.

“Dokazi koji su nam predstavljeni ranije, kao i najnoviji dokazi naših američkih partnera, kao i Britanaca i Francuza, ni najmanje nam nisu uvjerljivi”, izjavio je Lavrov, prenijela je agencija France press.

Upravo se čita:  Umro Jacob Rothschild, član jedne od najmoćnijih svjetskih porodica

On je istakao da su prisutne “mnoge sumnje” u vezi sa snimcima navodnog napada, koji su objavljeni na internetu.

Američki državni sekretar John Kerry juče je izjavio da SAD posjeduju dokaze da je u napadu u Damasku 21. augusta upotrijebljen otrovni gas sarin.

U uzorcima kose i krvi, koji su SAD dostavljeni sa mjesta na kojem je izveden napad u sirijskoj prijestonici, pronađen je sarin, rekao je Kerry za američke medije.

Upravo se čita:  Ovo je najopasniji posao u Njemačkoj, svakih pet dana pogine jedan radnik: Rade ga mnogi Bosanci i Hercegovci

Kerry je ovu izjavu dao dan pošto je američki predsjednik Barack Obama izjavio da će zatražiti mišljenje Kongresa o vojnom udaru na sirijski režim, kojeg Zapad i opozicija terete da je izveo napad hemijskim oružjem.

U međuvremenu, Rusija je poslala izviđački brod na istok Sredozemnog mora, izvijestila je u ponedjeljak novinska agencija Interfax, dok se Sjedinjene Države pripremaju za mogući vojni udar na Siriju.

Upravo se čita:  Vozio kamion po Austriji iako mu je vozačka oduzeta u BiH

Izviđački brod Prijazovje napustio je rusku mornaričku bazu u Sevastopolu, na ukrajinskom dijelu Crnog mora, u nedjelju navečer “kako bi prikupio podatke o eskalirajućem sukobu”.

Ministarstvo odbrane je odbilo komentarisati ove navode, javio je Reuters.

Sergej Lavrov
Sergej Lavrov

(Srna)

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Dedo Šemso tuguje za suprugom: Ne dam da diraju njene stvari, stajaće dok sam živ

Dedo Šemso iz Sarajeva prije tri mjeseca izgubio je suprugu. Sa suzama u očima otvara vrata njene sobe i...

Još vijesti za vas