Ponedjeljak, 27 ožujka, 2023

Rusija: Amerikanci nas nisu uvjerili da je korišteno hemijsko oružje u Siriji

Nemojte propustiti

Informacije koje su predstavile SAD i njihovi saveznici o upotrebi hemijskog oružja u predgrađu Damaska nisu uopšte ubijedile Rusiju, izjavio je danas ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov na predavanju na prestižnom institutu za međunarodne odnose u Moskvi.

“Dokazi koji su nam predstavljeni ranije, kao i najnoviji dokazi naših američkih partnera, kao i Britanaca i Francuza, ni najmanje nam nisu uvjerljivi”, izjavio je Lavrov, prenijela je agencija France press.

On je istakao da su prisutne “mnoge sumnje” u vezi sa snimcima navodnog napada, koji su objavljeni na internetu.

Američki državni sekretar John Kerry juče je izjavio da SAD posjeduju dokaze da je u napadu u Damasku 21. augusta upotrijebljen otrovni gas sarin.

U uzorcima kose i krvi, koji su SAD dostavljeni sa mjesta na kojem je izveden napad u sirijskoj prijestonici, pronađen je sarin, rekao je Kerry za američke medije.

Kerry je ovu izjavu dao dan pošto je američki predsjednik Barack Obama izjavio da će zatražiti mišljenje Kongresa o vojnom udaru na sirijski režim, kojeg Zapad i opozicija terete da je izveo napad hemijskim oružjem.

U međuvremenu, Rusija je poslala izviđački brod na istok Sredozemnog mora, izvijestila je u ponedjeljak novinska agencija Interfax, dok se Sjedinjene Države pripremaju za mogući vojni udar na Siriju.

Izviđački brod Prijazovje napustio je rusku mornaričku bazu u Sevastopolu, na ukrajinskom dijelu Crnog mora, u nedjelju navečer “kako bi prikupio podatke o eskalirajućem sukobu”.

Ministarstvo odbrane je odbilo komentarisati ove navode, javio je Reuters.

Sergej Lavrov
Sergej Lavrov

(Srna)

Interesantno za vas

Izdvajamo

Loša partija u Bratislavi: Zmajevi poraženi od Slovačke

Reprezentacija Slovačke večeras je savladala Bosnu i Hercegovinu u susretu drugog kola kvalifikacija za Evropsko prvenstvo. Može se reći...

Možda vas zanima i ovo