Petak, 20 svibnja, 2022

Rusija će danas prestati isporučivati gas Bugarskoj, ostaje li BiH bez plina?

Autor:N1

Nemojte propustiti

BiH je što se tiče opskrbe plinom u najgorem položaju na zapadnom Balkanu. Bez skladišta za rezerve, s raskinutim ugovorom za uvoz preko Mađarske snabdijevanje je neizvjesno. Alternative nema.

Ruska novinska agencija RIA objavila je da će Gasporm od danas blokirati isporuku gasa Bugarskoj, jer je ta zemlja odbila da plaća gas u rubljama.

 

Almir Bećarević, bh. ekspert za energetiku za N1 je objasnio šta će se desiti ukoliko ova informacija bude tačna. Sa obzirom na to da se BiH gasom snabdijeva upravo “Turskim tokom” preko Bugarske i Srbije.

U ovakvoj situaciji postoje dva scenarija, pojašnjava za N1 stručnjak za energetiku Almir Bećarević.

Prvi od njih podrazumijeva da Rusija prekine isporuku Bugarskoj, no da ta zemlja pusti da se dotok plina do drugih zemalja odvija kao i do sada, što bi za Rusiju podrazumijevalo izvjestan način zarade. No, dodaje Bećarević, to i nije pretjerano logično za očekivati. Druga opcija je da Bugarska zabrani dotok plina preko svoje teritorije do drugih zemalja, što bi, u konačnici značilo i da Bosna i Hercegovina ostaje bez ovog energenta.

Bugarska je prema riječima Bećarevića u veoma teškoj situaciji jer za ovu situaciju nije spremna kao ni Poljska, za koju je nešto ranije danas također saopšteno kako se obustavlja isporuka ruskog plina.

Podsjetimo, Bećarević je i nedavno za Deutscehe Welle približio tešku situaciju Bosne i Hercegoivne koja nema alternativu za ruski plin.

BiH je što se tiče opskrbe plinom u najgorem položaju na zapadnom Balkanu. Bez skladišta za rezerve, s raskinutim ugovorom za uvoz preko Mađarske snabdijevanje je neizvjesno. Alternative nema.

Još tada je ukazivao kako je jedan od najtežih scenarija po BiH zapravo rusko otkazivanje isporuke nekoj od zemalja.

Naime, prije nešto više od godinu dana BiH se prebacila na plinovod Rusija-Turska-Bugarska i dalje preko Srbije, odakle na samo jednoj točki ulazi u BiH: Šepak kod Zvornika.

Gazprom obustavlja isporuke gasa Bugarskoj. Bulgargaz EAD je danas primio obavještenje da će isporuke prirodnog gasa iz Gazprom Exporta biti obustavljene od 27. aprila 2022. godine.

Bugarska strana je u potpunosti ispunila svoje obaveze i izvršila sva plaćanja po ovom sporazumu, blagovremeno, striktno i u skladu sa njegovim klauzulama, navodi se u saopštenju Ministartva energetike Bugarske.

Više s weba

Interesantno za vas

Izdvajamo

Saopštenje za javnost povodom neizdavanja viza potrebnih za ulazak u Veliku Britaniju na Evropsko taekwondo prvenstvo članovima reprezentacije BiH

Taekwondo savez Bosne i Hercegovine, Izvršni odbor za WT - olimpijski taekwondo sport, objavljuje demant na izjavu predsjednika Taekwondo...

Možda vas zanima i ovo