Utorak, 7 veljače, 2023

Rusija im je možda majka, ali im kese nisu sestre: Srbija prodavala granate Ukrajini

Nemojte propustiti

Ukupno je u Ukrajinu samo iz Кrušika stiglo bar 53.500 granata.

Ukrajinska vojska ovih dana u borbi sa ruskim snagama koristi minobacačke granate, koje su u valjevskom Кrušiku proizvedene 2018, što se jasno može videti na videu koji je postavljen 13. marta i na zvanični Youtube kanal Televizije Ministarstva odbrane Ukrajine (Ukrainian military TV).

To istovremeno, kako se navodi, znači da predsjednik Srbije Aleksandar Vučić prije dvije i po godine nije govorio istinu o izvozu naoružanja i vojne opreme iz srbijanskih fabrika namjenske industrije, koje je, preko Poljske, isporučeno kupcima iz Ukrajine.

Vučić je tada, u novembru 2019, komentarišući otkriće da su minobacačke granate kalibra 60 milimetara iz Кrušika prodavane Ukrajini 2016, tvrdio da je u pitanju bila samo jedna isporuka.

U nedjelju, 13. marta ove godine, Ministarstvo odbrane Ukrajine objavilo je video u trajanju od četiri minuta i 34 sekundi pod nazivom Bitka za Кijev. Mosčun, na kome se vidi kako vojnici Snaga za specijalne operacije Ukrajine ispaljuju veliki broj minobacačkih granata na položaje koje drže ruski vojnici na obodu sela Mosčun, u blizini Кijeva. U nekoliko kadrova jasno se može vidjeti da minobacačke granate kalibra 60 milimetara nose oznaku КV lot 05/2018. NIN ekskluzivno otkriva da je upravo to oznaka za granate proizvedene u valjevskom Кrušiku tokom 2018. (КV je oznaka za Кrušik Valjevo).

NIN piše da se na specijalizovanoj online platformi 52WMB navodi i cijena od 82,59 dolara, po kojoj je poljski Natan svaku granatu iz Кrušika prodao ukrajinskoj kompaniji Ukrinmaš. To izaziva sumnju da je Кrušik u ovoj transakciji oštećen, kao što je bio i u brojnim drugim koruptivnim transakcijama sa povlaštenim privatnim trgovcima bliskim vlastima, koje je otkrio uzbunjivač Aleksandar Obradović.

Tehnoremont je, naime, iste granate, koje je Natan prodao Ukrajincima, od fabrike Кrušik kupio po ceni od 45,20 dolara za komad. Razlika za 30.000 granata između početne cijene koja je plaćena Кrušiku i konačne, koju su platili Ukrajinci, iznosi čak 1.121.700 dolara, jer je Tehnoremont mine Кrušiku platio 1.356.000, Ukrajinci su ih Poljacima na kraju platili 2.477.700 dolara. Može se, dakle, kako navodi NIN, zaključiti da je u ovoj transakciji valjevska fabrika ostala „kraća“ za više od milion dolara.

Po do sada raspoloživim dokumentima 2016. izvezeno je 30.000 granata, a u 2018, ako se ukrste izjave Vučića i predstavnika proruskih snaga u istočnoj Ukrajini, najmanje 23.500 granata. Ukupno je, dakle, u Ukrajinu samo iz Кrušika stiglo bar 53.500 granata. Srbijansku javnost, ali i zvaničnu Moskvu, vlast u Srbiji na čelu sa predsjednikom Vučićem dugo je obmanjivala da je posljednja tura granata iz Кrušika Ukrajini, preko Poljske, isporučena prije šest godina, prenosi N1.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Najniža penzija u RS-u za 220 KM manja od najniže penzije u FBiH

Najnižu penziju primaju oni koji imaju do 15 godina staža i tu spadaju naslijeđene penzije. U Bosni i Hercegovini je...

Možda vas zanima i ovo