Subota, 21 svibnja, 2022

Rusija objavila spisak “neprijateljskih zemalja”

Autor:Anadolija

Nemojte propustiti

Ruska vlada objavila je u ponedjeljak listu zemalja koje “vrše neprijateljske akcije protiv Rusije, ruskih kompanija i građana”, javlja agencija Anadolija.

“Neprijateljske akcije” podrazumijevaju i ekonomske sankcije uvedene zbog rusko-ukrajinskog rata.

Prema uredbi objavljenoj na web-stranici vlade, lista uključuje Albaniju, Andoru, Australiju, Veliku Britaniju, uključujući Anguillu, Britanska Djevičanska Ostrva, Gibraltar, zemlje članice EU, Island, Kanadu, Lihtenštajn, Mikroneziju, Monako, Novi Zeland, Norvešku, Južnu Koreju, San Marino, Sjevernu Makedoniju, Singapur, SAD, Tajvan, Ukrajinu, Crnu Goru, Švajcarsku i Japan.

Vlada Ruske Federacije omogućila je ruskim građanima i kompanijama, kao i državi, regijama i opštinama koje imaju obaveze u stranim valutama povjeriocima iz zemlja s liste neprijateljskih zemalja da vrate svoje dugove u rubljama.

Za to dužnik može zatražiti od ruske banke da otvori poseban račun u rubljama na ime stranog povjerioca i platiti u protivvrijednost u rubljama po kursu centralne banke na dan plaćanja.

Ovo pravilo je privremeno i odnosi se na plaćanja veća od 10 miliona rublji (oko 72.202 dolara).

Napad Rusije na Ukrajinu, koji je počeo 24. februara, izazvao je bijes međunarodne zajednice, a Evropska unija, Ujedinjeno Kraljevstvo, Kanada, Japan i Sjedinjene Američke Države (SAD) Moskvi su uvele ekonomske sankcije.

Prema podacima Ujedinjenih nacija (UN), u Ukrajini su od tada ubijena najmanje 364 civila, a 759 ih je ranjeno.

Prema podacima Agencije za izbjeglice UN-a, više od 1,5 miliona ljudi pobjeglo je iz Ukrajine u susjedne zemlje.

Više s weba

Interesantno za vas

Izdvajamo

Vladika Grigorije: Počeo sam se liječiti od nacionalizma nakon posjete četničkom štabu policijskog doušnika Vojislava Šešelja

Vladika Grigorije, episkop diseldorfski i njemački, jedan od najkontroverznijih, ujedno i najpopularnijih svećenika Srpske pravoslavne crkve ovih dana u...

Možda vas zanima i ovo