Subota, 4 veljače, 2023

Rusija opet prijeti: Biće posljedica ako Finska i Švedska uđu u NATO

Nemojte propustiti

“Iako ulazak Švedske i Finske u NATO ne bi značio veliku promjenu za Rusiju, Moskva bi u tom slučaju smatrala Švedsku i Finsku protivnicima i poduzela bi mjere u regiji”, rekao je Medvedev.

Rusko Ministarstvo vanjskih poslova zaprijetilo je “posljedicama” u slučaju da Finska i Švedska uđu u NATO savez, javlja AFP.

Rusija nije navela o kakvim se točno posljedicama radi. Podsjetimo, Rusija je nedavno zaprijetila “rebalansom situacije” u slučaju da Švedska i Finska uđu u NATO. Glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova ove godine je zaprijetila “političkim i vojnim posljedicama” ako se Švedska i Finska priključe NATO-u.

Švedska i Finska su, naime, zbog ruske invazije na Ukrajinu sve bliže ulasku u Sjevernoatlantski savez.

FINSKA: VRLO VJEROJATNO ĆEMO SE PRIJAVITI ZA ČLANSTVO U NATO-U

Danas je tako finska ministrica za europska pitanja Tytti Tuppurainen dala intervju za Sky News te govorila o mogućem ulasku Finske u NATO nakon ruske invazije na Ukrajinu.

Rekla je da će se Finska “vrlo vjerojatno” prijaviti za članstvo u NATO-u pa dodala: “Izgleda da je narod u Finskoj donio odluku.”

“Ruska invazija na Ukrajinu je svima nama bila poziv na buđenje”, rekla je ministrica pa dodala kako “odluka nije još u potpunosti donesena”.

Podsjetimo, jučer je finska premijerka Sanna Marin rekla kako će Finska konačnu odluku o prijavi za članstvo u NATO donijeti “u roku od nekoliko tjedana”.

ŠVEDSKA U NATO ŽELI UĆI VEĆ OVE GODINE

Švedski list Svenska Dagbladet jučer je objavio da će se Švedska prijaviti za članstvo u NATO-u, prenosi Index.

Cilj švedske premijerke Magdalene Andersson je da zemlja već ove godine postane članica NATO-a, rekli su upućeni izvori za Dagbladet. Švedska će se za članstvo u tom vojnom savezu prijaviti krajem lipnja ove godine, navodi list.

RUSIJA: AKO FINSKA I ŠVEDSKA UĐU U NATO, ZABORAVITE NA BALTIK BEZ NUKLEARNOG ORUŽJA

Bivši predsjednik Rusije i član Sigurnosnog vijeća Rusije Dmitri Medvedev je jučer rekao da će, ako se to dogodi, “biti posljedica”.

“U tom slučaju više ne možemo govoriti o statusu Baltika kao regije bez nuklearnog oružja – treba vratiti balans. Do danas Rusija nije poduzela takve mjere i nije ih planirala”, rekao je Medvedev.

“ŠVEDSKU I FINSKU BISMO U TOM SLUČAJU SMATRALI PROTIVNICIMA”

Medvedev je, podsjetimo, zamjenik predsjednika ruskog Sigurnosnog vijeća od 2020. godine. Ranije je bio predsjednik i premijer Rusije te je dugogodišnji saveznik ruskog predsjednika Vladimira Putina.

“Iako ulazak Švedske i Finske u NATO ne bi značio veliku promjenu za Rusiju, Moskva bi u tom slučaju smatrala Švedsku i Finsku protivnicima i poduzela bi mjere u regiji”, rekao je Medvedev.

Podsjetimo, jedan od glavnih ruskih prigovora Ukrajini uoči rata su bile ambicije te zemlje da uđe u NATO. Od te ideje je Ukrajina otad, po svemu sudeći, ipak odustala.

Interesantno za vas

Izdvajamo

FIPA kojom upravlja Milica Marković potpuno podbacila: Veliki pad stranih investicija!

I dok strane investicije bilježe ozbiljan pad, FIPA se ponovo pohvalila aktivnostima na Fejsbuku. Direktne strane investicije u BiH periodu...

Možda vas zanima i ovo