Subota, 21 svibnja, 2022

Rusija ponovo upozorava: Imamo tiho, ali moćno oružje

Nemojte propustiti

Medvedev je još objasnio da će Rusija prodavati hranu i poljoprivredne kulture samo prijateljskim zemljama

Zamjenik predsjednika Savjeta bezbjednosti Rusije Dmitrij Medvedev predložio je da se proširi spisak proizvoda iz neprijateljskih zemalja koje je zabranjeno uvoziti u Rusiju izjavivši da Rusija neće kupovati ništa od takvih država.

“Nećemo prodavati našu robu i poljoprivredne proizvode našim neprijateljima. Također, ništa od njih nećemo kupovati (mada svejedno ne kupujemo od 2014. godine, ali se spisak robe koju je zabranjeno uvoziti u Rusiju može još proširiti)”, napisao je on na svom Telegram kanalu.

Medvedev je još objasnio da će Rusija prodavati hranu i poljoprivredne kulture samo prijateljskim zemljama: i za rublje i za njihovu nacionalnu valutu u dogovorenim količinama, prenosi Sputnjik.

“Našu hranu i poljoprivredne kulture prodavaćemo samo našim prijateljima (na sreću, ima ih mnogo i van Evrope i Sjeverne Amerike). Oni će moći da se plate i u rubljama i u njihovoj nacionalnoj valuti u dogovorenim količinama”, istakao je on.

Kako je Medvedev još izjavio, prioritet u snabdevanju hranom imaće domaće tržište, a vlasti će pomagati poljoprivrednicima i kontrolisati cijene.

“Prioritet u isporukama robe imaće naše domaće tržište, kao i kontrola cijena, a država će istovremeno nastaviti da obimno i sistematski pomaže poljoprivrednicima”, naglasio je on.

Medvedev je još poručio da je ruska hrana – tiho oružje Rusije, ali opasno.

“Dogodilo se tako da od našeg snabdevanja zavisi prehrambena sigurnost mnogih zemalja. Ispostavlja se da je naša hrana – naše tiho oružje. Tiho, ali zastrašujuće. I, ako neko ne zna ili je zaboravio, izvoz naših poljoprivrednih proizvoda premašuje izvoz pravog oružja i on iznosi više od 37 milijardi dolara samo prošle godine”, istakao je Medvedev.

Više s weba

Interesantno za vas

Izdvajamo

Grlić Radman: Upozorio sam Blinkena na moguću radikalizaciju situacije nakon izbora u BiH

Grlić Radman je kazao da je Blinkena zamolio za još jaču prisutnost i pomoć da se bošnjački lideri dogovore...

Možda vas zanima i ovo