Subota, 18 svibnja, 2024

Rusija postavila uslove Ukrajini za prestanak rata

Autor:Agencije

Preporučeno

Rusija traži od Ukrajine da zaustavi vojno djelovanje, promijeni svoj ustav kako bi u njega unijela neutralnost, prizna Krim kao rusku teritoriju i prizna nezavisnost separatističkih republika Doneck i Luhansk, rekao je u ponedjeljak portparol Kremlja

Dmitrij Peskov je kazao Reutersu da je Moskva poručila Kijevu da će odmah zaustaviti invaziju ako se ispune spomenuti uslovi. To je dosad najjasnija ruska izjava o tome što želi nametnuti Ukrajini za zaustavljanje invazije koju Kremlj naziva “specijalnom vojnom operacijom”.

Upravo se čita:  Htio više, pa se prevario: Penzioner mora vratiti čak 160.000 KM u zavod za mirovinsko osiguranje

Peskov kaže da Ukrajina zna za te uslove te “da im je rečeno da ovo u trenutku može biti zaustavljeno”. Što se tiče neutralnosti, Peskov je kazao kako Rusija zahtijeva ustavne amandmane kojima bi “Ukrajina odbacila ciljeve ulaska u bilo koji blok”.

“To je moguće učiniti samo promjenama ustava”, kazao je. Portparol Kremlja tvrdi da Rusija nije zainteresovana za dodatnu ukrajinsku teritoriju.

Upravo se čita:  Njemačka povukla s tržišta suhe vrganje porijeklom iz Srbije - tvrde da su rizik po zdravlje

“Mi zaista završavamo demilitarizaciju Ukrajine. Završićemo je. Ali glavno je da Ukrajina prekine svoje vojno djelovanje. Trebali bi okončati svoje vojno djelovanje i tada niko neće pucati”, rekao je.

“Također smo govorili o tome kako bi trebali priznati da je Krim rusku teritoriju i da moraju priznati da su Doneck i Luhansk nezavisne države. I to je to. Prestaće za trenutak”, kazao je Peskov za Reuters. Peskov je iznio zahtjeve Kremlja uoči trećeg kruga ukrajinsko-ruskih pregovora u Bjelorusiji.

Izdvajamo

Izdvajamo

Dragičević kod Hadžifejzovića otkrio ime: On je ubio mog sina!

Davor Dragičević, otac ubijenog Davida Dragičevića, rekao je u Centralnom dnevniku na Face TV da zna ime ubice svog...

Još vijesti za vas