Ponedjeljak, 16 svibnja, 2022

Rusija prestaje da prodaje energente za eure i dolare

Autor:AA

Nemojte propustiti

Predsjednik Rusije je kazao da njegova zemlja nastavlja da isporučuje gas u skladu s ugovorenim količinama i cijenama.

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je da ne vidi smisla prodavati energente u dolarima i eurima nakon što su SAD i EU najavile “neizvršenje finansijskih obaveza prema Rusiji”. Putin je naložio vladi te zemlje da pređe na rublje u naplati energetskih resursa isporučenih zemljama koje nisu prijateljske.

Putin je na sjednici ruske vlade komentirao odluke SAD-a i Evropske unije o sankcionisanju ruskog državnog duga u dolarima i eurima te je kazao da to u ekonomskom smislu znači da su najavili neizvršenje finansijskih obaveza prema Rusiji i da više nema razloga da Rusija nastavi koristiti te valute.

“Nema smisla isporučivati našu robu u EU i SAD i primati plaćanje u dolarima i evrima. Odlučio sam da u najkraćem mogućem roku sprovedem set mjera za prebacivanje na rublje u plaćanju za naš prirodni gas koji se isporučuje takozvanim neprijateljskim zemljama”, rekao je Putin.

Predsjednik Rusije je dodao da njegova zemlja nastavlja da isporučuje gas u skladu s ugovorenim količinama i cijenama.

U početku će se ova mjera primjenjivati na zemlje koje Rusija navodi kao “neprijateljske” na listi koju je vlada objavila početkom marta.

Rat Rusije i Ukrajine, koji je počeo 24. februara, naišao je na osudu međunarodne zajednice, pri čemu su EU, SAD i Velika Britanija, između ostalih, uveli oštre finansijske sankcije Moskvi.

Više s weba

Interesantno za vas

Izdvajamo

Nedostatak radnika: U BiH profesionalni vozači više neće morati imati završenu školu

Mnogi gradovi i općine u BiH nemaju srednjoškolske ustanove za školovanje ove vrste kadrova, što također doprinosi njihovu deficitu...

Možda vas zanima i ovo