Srijeda, 4 listopada, 2023

Rusija prestaje da prodaje energente za eure i dolare

Autor:AA

Preporučeno

Predsjednik Rusije je kazao da njegova zemlja nastavlja da isporučuje gas u skladu s ugovorenim količinama i cijenama.

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je da ne vidi smisla prodavati energente u dolarima i eurima nakon što su SAD i EU najavile “neizvršenje finansijskih obaveza prema Rusiji”. Putin je naložio vladi te zemlje da pređe na rublje u naplati energetskih resursa isporučenih zemljama koje nisu prijateljske.

Upravo se čita:  Autobus sa turistima iz Bosne i Hercegovine stao na odmaralište, sedam osoba izgubilo svijest: Šta se događalo na jugu Francuske?

Putin je na sjednici ruske vlade komentirao odluke SAD-a i Evropske unije o sankcionisanju ruskog državnog duga u dolarima i eurima te je kazao da to u ekonomskom smislu znači da su najavili neizvršenje finansijskih obaveza prema Rusiji i da više nema razloga da Rusija nastavi koristiti te valute.

“Nema smisla isporučivati našu robu u EU i SAD i primati plaćanje u dolarima i evrima. Odlučio sam da u najkraćem mogućem roku sprovedem set mjera za prebacivanje na rublje u plaćanju za naš prirodni gas koji se isporučuje takozvanim neprijateljskim zemljama”, rekao je Putin.

Upravo se čita:  Sudi se Bosancu u Austriji: Od države uzeo 7.000 eura pa otišao na odmor

Predsjednik Rusije je dodao da njegova zemlja nastavlja da isporučuje gas u skladu s ugovorenim količinama i cijenama.

U početku će se ova mjera primjenjivati na zemlje koje Rusija navodi kao “neprijateljske” na listi koju je vlada objavila početkom marta.

Rat Rusije i Ukrajine, koji je počeo 24. februara, naišao je na osudu međunarodne zajednice, pri čemu su EU, SAD i Velika Britanija, između ostalih, uveli oštre finansijske sankcije Moskvi.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

Šta donosi najavljeni zakon: Koliko rakije će se moći proizvoditi?

Koliko se alkoholnog pića godišnje proizvede u FBiH – niko ne zna. Ova oblast je potpuno u “sivoj zoni”,...

Možda vas zanima i ovo