Četvrtak, 28 listopada, 2021

Rusija rasporedila šest borbenih aviona u Bjelorusiji

Nemojte propustiti

Ilustracija
Ilustracija

Rusija je potvrdila u četvrtak da je rasporedila šest borbenih aviona i tri vojna transportna aviona u Bjelorusiji, u znak odgovora na intenziviranje NATO-vih izviđačkih misija zbog krize u Ukrajini.

– Posade ruskih borbenih aviona započet će zajedničke misije sa svojim bjeloruskim kolegama, kako bi izveli zračna izviđanja, štitili i branili zračni prostor iznad Rusije i Bjelorusije -navodi se u saopćenju ruskog mninistarstva odbrane, koje je objavila agencija Itar-Tass.

Minsk je u srijedu pozvao Moskvu da pojača zračnu kontrolu koju zajednički vrše iznad bjeloruskog teritorija, reagirajući na saopćenje NATO-a u ponedjeljak da će poslati avione radare Awacs u izviđačke misije iznad Poljske i Rumunije.

Ove misije ulaze u okvir “kontroliranja” krize u Ukrajini koja ima “ozbiljne posljedice za sigurnost i stabilnost euroatlantske zone”, izjavio je glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Escobar najavio sankcije: Dodik ima veoma malu podršku javnosti i to ćemo iskoristit

Gabriel Escobar se osvrnuo i na moguće ekonomske integracije zeamlja Zapadnog Balkana. Specijalni izaslanik predsjednika SAD-a za Zapadni Balkan Gabriel...

Možda vas zanima i ovo