Petak, 18 lipnja, 2021

Rusija: Snowdenov zahtjev bi mogao da bude razmatran tri mjeseca

Nemojte propustiti

Zahtjev odbjeglog bivšeg saradnika CIA-e Edwarda Snowdena za privremeni azil koji je u utorak predao ruskoj Federalnoj službi za migracije (FMS) mogao bi da bude razmatran maksimalno tri mjeseca, a za to vrijeme biće mu izdat dokument na osnovu kojeg će moći da boravi u Rusiji, saopćili su izvori u FMS, prenosi Itar-Tass.

E. Snowden (Foto: Reuters)
E. Snowden (Foto: Reuters)

Ruska agencija za sada nije dobila zvaničnu potvrdu za to u FMS.

Kako je navedeno na internet stranici ove službe privremeni azil podrazumjeva “svojevrsni humanitarni status” ili odgođenu deportaciju.

– U slučaju pozitivnog odgovora na zahtjev izdaje se potvrda o dodjeljivanju privremenog azila na teritoriji Ruske Federacije. U slučaju negativnog odgovora moguće je podnošenje žalbe. Privremeni azil se odobrava na godinu dana i može se svake godine produžavati za 12 mjeseci – navodi se na internet stranici FMS.

FMS ima tri Centra za osobe koje traže privremeni azil, kapaciteta 180 mjesta.

Poznati ruski advokat Anatolij Kučerena, blizak Kremlju, koji se jutros sastao sa Snowdenom, rekao je da je “zahtjev podnijet ruskim vlastima”, odnosno FMS, prenijela je agencija AFP.

Agencija Interfax prenosi, pozivajući se na Kučerena, Snowden za sada ne planira da, po dobijanju privremenog azila, ode u neku drugu zemlju.

(Fena)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Međunarodni aerodrom Tuzla: Važna obavijest za one koji putuju u ovu evropsku državu

Putnici koji putuju sa Međunarodnog aerodroma Tuzla za Basel (MLH) moraju ispunjavati sljedeće uslove Iz Međunarodnog aerodroma Tuzla nedavno su...

Možda vas zanima i ovo