Subota, 1 listopada, 2022

Rusija spaljuje plin u vrijednosti od 10 miliona dolara svaki dan!

Nemojte propustiti

Analiza Rystad Energya, u koju je BBC imao uvid, pokazuje da se oko 4,34 miliona kubnih metara plina spali svaki dan.

Dok cijene energije u Evropi vrtoglavo rastu, Rusija spaljuje velike količine prirodnog plina, pokazuje analiza koju je objavio BBC News.

Navodi se da postrojenje, blizu granice s Finskom, spaljuje plin u vrijednosti od procijenjenih 10 miliona dolara svaki dan. Stručnjaci kažu da bi se taj plin prije izvozio u Njemačku.

Njemački ambasador u Ujedinjenom Kraljevstvu rekao je za BBC News da Rusija spaljuje plin jer ga ne može prodati negdje drugo.

Međutim, naučnici su zabrinuti zbog velikih količina ugljen dioksida i čađi koje stvara, što bi moglo dovesti do bržeg otapanja arktičkog leda.

Analiza Rystad Energya, u koju je BBC imao uvid, pokazuje da se oko 4,34 miliona kubnih metara plina spali svaki dan.

Plin dolazi iz novog postrojenja za proizvodnju ukapljenog prirodniog plina (LNG) u Portovaji, sjeverozapadno od Sankt Peterburga. Prvi znakovi da nešto nije u redu i da Rusi spaljuju plin prijavili su finski građani koji žive blizu granice i koji su početkom ljeta uočili veliki plamen na horizontu.

Portovaja je smještena u blizini kompresijske stanice na početku plinovoda Sjeverni tok 1, kojim se pod morem doprema plin u Njemačku.

Opskrba kroz taj plinovod je ograničena od sredine jula, a Rusi krive tehničke probleme za manju isporuku. Njemačka kaže da je riječ o političkom potezu nakon ruske invazije na Ukrajinu. Međutim, od juna, istraživači su primijetili značajno povećanje toplote koja izlazi iz objekta, a za koju se smatra da je posljedica spaljivanja plina, odnosno, izgaranja prirodnog plina.

Interesantno za vas

Izdvajamo

CIK BiH ukinuo akreditacije za 52 posmatrača zbog nepravilnosti

Akreditacije za 52 posmatrača su ukinute jer su imenovani u članstvo biračkog odbora. Centralna izborna komisija održala je danas 55....

Možda vas zanima i ovo