Nedjelja, 16 svibnja, 2021

Rusija sve bliže priključenju WTO-u

Nemojte propustiti

Gornji dom ruskog Parlamenta izglasao ratifikaciju protokola o pridruženju globalnoj trgovinskoj organizaciji.

Foto: Vladimir Putin

ijeće Federacije, gornji dom ruskog Parlamenta, izglasalo je ratifikaciju protokola o priključenju Rusije Svjetskoj trgovinskoj organizaciji (WTO), što je posljednji zakonski korak prije nego što protokol potpiše predsjednik najveće države svijeta Vladimir Putin.

Ovo vijeće je velikom većinom glasalo za pridruživanje WTO-u, čime se Rusija konačno približila članstvu u toj organizaciji nakon 18 godina često teških pregovora.

Gornji dom Parlamenta odobrio je protokol sa 144 glasova za i tri protiv, nakon što ga je prošle sedmice izglasala Državna Duma, donji dom ruske skupštine.

Protokol o priključenju stupit će na snagu 30 dana nakon što ga potpiše Putin.

Ekonomisti su se dugo zalagali za to da Rusija postane članica WTO-a, budući da je najveća svjetska ekonomija koja je još van globalne trgovinske organizacije, poslije priključenja Kine 2001.

Vlada u Moskvi se nada da će članstvo u WTO-u stimulirati privredni rast. Međutim, neke kompanije su zabrinute da će ostati bez posla, jer se neće moći takmičiti sa jeftinim uvozom nakon ukidanja carina.

 

(Bh-index)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Detalji krvavog pira Mirsada Bajrića: Enisa je prosila, a on je pio, tu noć kad smo čuli pucnjavu nismo znali odakle dolazi

ŽEPČE - Mrtve supružnike pronašao je rođak iz Zavidovića kod kojeg su bila njihova djeca. Pravi horor zatečen je...

Možda vas zanima i ovo