Petak, 15 listopada, 2021

Rusija tvrdi da su rezultati referenduma na Krimu legitimni

Nemojte propustiti

Foto: Agencije
Foto: Agencije

Čelnik ruske posmatračke misije na Krimu insitira da je rezultate referenduma o pridruživanju Krima Rusiji nemoguće osporiti dok konačni rezultati pokazuju da je 96,8 posto glasača na Krimu glasalo u korist pripajanja Rusiji i napuštanju Ukrajine.

Valeri Rjazancev, parlamentarni zastupnik iz ruskog gornjeg doma parlamenta, rekao je u ponedjeljak ujutro u komentarima koje je prenijela ruska novinska agencija Interfax da nema razloga da se glasanje smatra nelegitimnim.

Mihail Mališev rekao je tokom prenosa TV konferencije da se na referendumu održanom u nedjelju 96,8 posto glasača izjasnilo za pripajanje Rusiji. On je također dodao da izborna komisija nije primila niti jednu žalbu.

Zapadni lideri su osudili referendum i planiraju kazniti Rusiju sankcijama, podsjeća Associated Press.

Ukrajinska nova vlada nazvala je referendum “cirkusom” koji je izrežirala Moskva.

Čini se da je Krimski poluotok trenutno pod kontrolom trupa koje su navodno ruske.

Krimski parlament će se kasnije u ponedjeljak sastati kako bi zvanično pitao Moskvu da anektira tu regiju, a krimski zastupnici će posjetiti Moskvu kako bi razgovarali s ruskim zvaničnicima.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Iz tri elektroprivrede poručuju: Struja neće poskupjeti za domaćinstva

O najavi poskupljenja električne energije oglasila se i Regulatorna komisija za energiju u Federaciji Bosne i Hercegovine. Iako Regulatorne...

Možda vas zanima i ovo