Nedjelja, 1 listopada, 2023

Rusija upozorava Švedsku i Finsku: Ne ulazite u NATO

Autor:Index.hr

Preporučeno

Američki dužnosnici očekuju da bi više skandinavskih zemalja moglo zatražiti ulazak u NATO, možda čak u junu ove godine.

Rusija je upozorila Švedsku i Finsku da njihov potencijalni ulazak u NATO, kojem su obje zemlje sve bliže od početka ruske invazije na Ukrajinu, ne bi doprinio stabilnosti Europe.

Glasnogovornik Vladimira Putina Dmitrij Peskov rekao je danas novinarima da “NATO ostaje savez usmjeren prema konfrontaciji”, javlja BBC News.

U isto vrijeme su američki obrambeni dužnosnici poručili da je ruska invazija na Ukrajinu “ogromna strateška pogreška” koja će vrlo vjerojatno rezultirati povećanjem članstva NATO saveza.

Upravo se čita:  Autobus sa turistima iz Bosne i Hercegovine stao na odmaralište, sedam osoba izgubilo svijest: Šta se događalo na jugu Francuske?

Šta kažu Amerikanci?

Američki dužnosnici očekuju da bi više skandinavskih zemalja moglo zatražiti ulazak u NATO, možda čak u junu ove godine.

Vjeruje se da Washington podupire takav potez, zbog kojeg bi NATO narastao na 32 zemlje članice. Dužnosnici američkog State Departmenta prošlog su tjedna rekli da su započeli razgovori između lidera NATO-a i šefova diplomacije Helsinkija i Stockholma.

Prije pokretanja invazije na Ukrajinu Rusija je tražila da NATO pristane na zaustavljanje bilo kakvog daljnjeg širenja. No rat je doveo do slanja još više NATO-ovih vojnika na istočne granice tog saveza te drastičnog porasta podrške članstvu u NATO-u u Švedskoj i Finskoj.

Upravo se čita:  Jedva punoljetni mladić iz BiH pretučen u Njemačkoj

Finska granica s Rusijom duga je čak 1340 kilometara te je razumljivo da je ruska invazija na Ukrajinu glasno odjeknula u toj zemlji.

Rusija prijeti “vojnim i političkim posljedicama”

No Moskva je jasno poručila da se protivi bilo kakvom potencijalnom širenju NATO-a. Peskov je tako rekao da “NATO nije savez koji osigurava mir i stabilnost, a daljnje širenje ne bi donijelo dodatnu sigurnost europskom kontinentu”.

Peskov je prošlog tjedna poručio da će Rusija morati “rebalansirati situaciju” vlastitim mjerama u slučaju da Švedska i Finska uđu u NATO.

Upravo se čita:  Sudi se Bosancu u Austriji: Od države uzeo 7.000 eura pa otišao na odmor

U veljači je Marija Zaharova, glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova, upozorila na “vojne i političke posljedice” u slučaju da Švedska i Finska uđu u NATO.

Unatoč ruskim prijetnjama, obje zemlje povećale su potrošnju na obranu te sugerirale da žele ući u NATO. Čelnici finske vojske danas su u Helsinkiju objavili da planiraju potrošiti dodatnih 14 milijuna eura na kupovinu dronova za vojne potrebe.

Švedski dužnosnici su prošlog mjeseca poručili da će povećati vojni proračun za još 317 milijuna eura ove godine.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

Nedim Sladić obradovao građane Bosne i Hercegovine novom prognozom

Poznati bosanskohercegovački meteorolog Nedim Sladić vrijedno radi da svojim pratiocima donose pravovremene vijesti o vremenskim prilikama u Bosni i...

Možda vas zanima i ovo