Petak, 25 lipnja, 2021

Rusija zatražila od ukrajinske opozicije da odustane od “ultimatuma i prijetnji”

Nemojte propustiti

Foto: Agencije
Foto: Agencije

Rusija je zatražila od čelnika ukrajinske opozicije da prekinu svoju kampanju “ultimatuma i prijetnji” i da ojačaju pregovore s vladom.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova saopćilo je da je zabrinuto pokušajima aktivista da “zapale” situaciju.

Demonstranti u Kijevu ponovili su pozive za ostavkom predsjednika Viktora Janukoviča, koji se sada vratio na posao nakon četiri dana bolovanja, prenosi BBC.

EU i SAD razmatraju veliki kredit za dugom opterećenu Ukrajinu.

– Razmatramo kako bismo mogli podržati Ukrajinu u vremenima krize kada se radi o ekonomskoj i političkoj situaciji – izjavila je u ponedjeljak glasnogovornica vanjskopolitičke šefice EU Catherine Ashton.

I američki i evropski zvaničnici tvrde da će paket pomoći biti uslovljen ukrajinskim prihvatanjem “istinske reforme”.

Nikakvi drugi detalji plana nisu objavljeni.

Protesti se nastavljaju od novembra, kada je predsjednik Janukovič odustao od bližih veza s EU i nakon toga pristao da uzme kredit od Rusije.

Na hiljade ljudi pridružilo se novom mitingu u centru Kijeva u nedjelju, dok su čelnici opozicije pozivali na međunarodnu pomoć.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova u saopćenju objavljenom u ponedjeljak osudilo je njihove akcije, tvrdeći da su oni posebno “mešetarili” uoči sigurnosnog samita održanog u Münchenu prošle sedmice na kome je raspravljano i o ukrajinskoj budućnosti.

– Očekujemo od opozicije da izbjegne prijetnje i ultimatume i da osnaži dijalog s vlastima u cilju nalaženja ustavnog puta za izlazak zemlje iz duboke krize – navodi se u saopćenju.

(Fena)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Iz Malezije stigla donacija od 50.000 doza vakcina

Upotreba vakcina je moguća za nekoliko dana. Na Međunarodni aerodrom Sarajevo sinoć je stiglo 50.000 doza Sinovac vakcina koje je...

Možda vas zanima i ovo