Ponedjeljak, 29 studenoga, 2021

Ruski ambasador Igor Kalabuhov tvrdi: Zajedničke snage nisu predviđene Daytonom, RS je 2008. godine pod pritiskom pristala na to

Nemojte propustiti

S obzirom na trenutne napetosti između NATO-a i Rusije, Kalabuhov se osvrnuo i pristupanje BiH ovoj vojnoj alijansi. Istakao je kako članstvo u NATO-u nije garancija unutrašnje političke stabilnosti kako mnogi misle.

Ruski ambasador u BiH Igor Kalabuhov rekao je kako je stav Rusije prema OHR-u dobro poznat, odnosno da je prošlo vrijeme ureda visokog predstavnika. Kalabuhov je prilikom davanja intervjua za ruske novine ponovio da Christian Schmidt nije visoki predstavnik u očima Rusije jer njegovo imenovanje nije razmatralo Vijeće sigurnosti UN-a.

Ovom prilikom se dotakao i situacije u BiH, odnosno najava člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika da će RS formirati vojsku rekavši da oružane snage moraju biti stvar dogovora u BiH.

– Zajedničke snage nisu predviđene Dejtonskim sporazumom. Nastale su 2008. saglasnošću entiteta od kojih se sastoji Bosna i Hercegovina – da prenese odgovarajuća ovlaštenja na državni nivo. Drugo pitanje je to što je Republika Srpska, prema njenim predstavnicima, dala pristanak zbog masovnog pritiska, tako da kažemo, vanjskih faktora. Protivnici takve formulacije pitanja smatraju da su zajedničke oružane snage odobrene odlukama Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine te da nikakva jednostrana odluka na to ne može utjecati, rekao je Kalabuhov.

On navodi da se o ovom, ali i svim drugim problemima u BiH, može razgovarati u okviru dijaloga unutar države, no to nikako da se desi. Kalabuhov krivca za to vidi u Valentinu Inzku za kojeg tvrdi da je on odgovoran za pogoršanje političke situacije u BiH nametanjem zakona o zabrani negiranja genocida.

Ocijenio je da je Inzko iskusan političar te da je kao takav trebao predvidjeti posljedice po Bosnu i Hercegovinu, kao i cijelu regiju. Među onima je koji smatraju da je teško, kako je naveo, nivelisati izrazito negativnu rezonanciju uzrokovanu ovom odlukom.

– To je izuzetno teško prije svega zbog fundamentalnih razlika u stavovima bosanskohercegovačkih stranaka o suštini problema pokrenutog odlukom Valentina Inzka, kao i razlika u pravnom tumačenju trenutne situacije”, napomenuo je Kalabuhov.

S obzirom na trenutne napetosti između NATO-a i Rusije, Kalabuhov se osvrnuo i pristupanje BiH ovoj vojnoj alijansi. Istakao je kako članstvo u NATO-u nije garancija unutrašnje političke stabilnosti kako mnogi misle.

Ambasador Rusije u Bosni i Hercegovini Igor Kalabuhov uvjerava da je njegova zemlja spremna i za saradnju s Bosnom i Hercegovinom u borbi protiv koronavirusa, a to se odnosi i na nabavku vakcina protiv koronavirusa, rekao je za ruski list Izvestija.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Milorad Dodik otkrio imena svjetskih lidera od kojih očekuje pomoć i tri načina kako će postići zacrtano: Sva s**nja ovdje su napravila četiri neizabrana...

The Guardian u tekstu koji potpisuje Daniel Boffey navodi da je Dodik posljednjih sedmica naširoko osuđivan zbog njegove namjere...

Možda vas zanima i ovo