Subota, 10 lipnja, 2023

Ruski ambasador Kalabuhov pojasnio raniju izjavu: Šta ako NATO odluči da u BiH postavi nuklearke okrenute prema Moskvi

Nemojte propustiti

Ruski ambasador u Bosni i Hercegovini Igor Kalabuhov gostovao je na Face TV-u gdje je pojasnio svoju raniju izjavu u vezi eventualnog ulaska države u NATO. Rekao je da nije iznio prijetnju kazavši da će “Rusija reagovati”, nego je to više “upozorenje”.

Voditelj Senad Hadžifejzović je ocijenio da je najava ruske reakcije na eventaulno članstvo BiH u Alijansu – prijetnja.

Međutim, Kalabuhov je odbacio ovakve zaključke.

VEĆINA HOĆE U NATO, ŠTA SE TO TIČE RUSIJE?

“Nije (prijetnja). Mi nismo protiv suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH, i to je predsjednik Putin rekao nekoliko puta. I rekli smo da je odlučivanje na Bosni i Hercegovini. Ali da ta odluka mora biti odgovorna”, poručio je ruski ambasador.

Hadžifejzović: Većina hoće u NATO, šta se to tiče Rusije?

Kalabuhov: Nama ne smeta da uđete u NATO.

Upravo se čita:  HVO odgovorio Benjamini Karić: Vrijeđate ljude koji su branili Sarajevo, položili ste ispit licemjerja

Hadžifejzović: Ali zašto onda prijetite?

Kalabuhov: Možda je upozorenje, ali nije prijetnja. Zbog čega hoćete u NATO? Znate koji je jedini razlog kada pričam sa lokalnim političarima? Razlog je zbog unutrašnje sigurnosti. A da li NATO to čini? Ne. Najbolji osigurač unutrašnje sigurnosti je dogovor između vas, a NATO s tim nema ništa.

Hadžifejzović: Po nama je NATO sigurnosni sistem?

Kalabuhov: Izbor je vaš, ali za to se morate sami dogovoriti.

Hadžifejzović: Dušanka Majkić je rekla da će Rusija reagovati ako se BiH pridruži NATO-u?

Kalabuhov: Zamislite da BiH postane članica NATO-a i Brisel odluči da u BiH postavi nuklearne rakete okrenute prema Moskvi? Šta mora uraditi Rusija? Zato sam rekao da moramo procijeniti situaciju (ukoliko bi BiH postala članica NATO-a).

Upravo se čita:  Dodik "zapjenio" zbog Zvizdićeve izjave: O imovini mogu da razgovaraju samo RS i FBiH

AMBASADOR O POZIVIMA DA SE PROGLASI NEPOŽELJNOM OSOBOM

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Sifet Podžić kazao je u Pressingu na N1 da se Kalabuhov zbog raznih izjava treba proglasiti personom non grata.

Na pitanje Hadžifejzovića, ukoliko bi se to desilo, da li bi otišao iz Bosne i Hercegovine, ruski ambasador je odgovorio sa kratko “ne”.

“Naravno ne želim otići, ima neka procedura. Ne vjerujem da će se to desiti. Ako bi ljudi pažljivo provijerili šta radim to ne bi bilo moguće”, rekao je Igor Kalabuhov.

Te nastavio…

“Mi ćemo sve to analizirati. Ja kao čovjek koji poštuje zakone uzet ću ovu odluku u obzir. Ali ako bude…”, zaključio je ruski ambasador tokom gostovanja na Face TV-u.

Upravo se čita:  Ministar Nešić: Od nas ipak barem malo zavisi sigurnost cijele Evrope

Podsjećamo, ruski ambasador Igor Kalabuhov je u intervjuu FTV-u, objavljenom 15. marta 2022. godine, na konstataciju voditeljice da je već jednom prijetio BiH ako postane članicom NATO-a, kazao da je to unutrašnja stvar svake države, ali…

“Druga je stvar naša reakcija. Na primjeru Ukrajine smo pokazali šta očekujemo. Ako bude prijetnja mi ćemo reagovati”, jasna je bio Kalabuhov.

Njegova izjava izazvala je oštre reakcije, a osudila su je i dva člana Predsjedništva BiH, željko Komšić i Šefik Džaferović. Brojni svjetski mediji su stavili fokus na ovu izjavu Kalabuhova, a američki senator Chris Murphy je zaključio da se ne treba plašiti ruskih prijetnji kazavši da “Rusija ne može dobiti čak ni jedan rat 8u Ukrajini), a kamoli da započne još jedan u Bosni”.

Pročitajte još

Izdvajamo

Građani BiH za mjesec dana podigli čak 86 miliona KM kredita

Prema podacima Centralne banke BiH, ukupni krediti na kraju aprila iznosili su 22,39 milijardi KM, od toga krediti privatnih...

Možda vas zanima i ovo