Ponedjeljak, 16 svibnja, 2022

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu: Glavni ciljevi specijalne operacije su završeni, usmjeravamo naše napore na postizanje glavnog cilja – oslobođenja Donbasa

Nemojte propustiti

Šojgu je ocijenio da su isporuke oružja Ukrajini od Zapada neodgovorne i da bi njegova nekontrolisana distribucija mogla da predstavlja prijetnju evropskim državama.

Rusija će adekvatno odgovoriti ako NATO Ukrajini isporuči borbene avione i sisteme protivvazdušne odbrane, izjavio je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu.

– Pratimo izjave lidera pojedinih zemalja NATO o njihovoj nameri da Ukrajini isporuče avione i sisteme protivvazdušne odbrane. Ako budu sprovedene, mi ćemo adekvatno reagovati – rekao je Šojgu na konferencijskom pozivu.

Volodimir Zelenski je prošle nedjelje pozvao NATO da prebaci svaki stoti tenk i avion u Ukrajinu. SAD odbijaju da isporuče borbene avione Ukrajini, pošto bi takav potez Rusija mogla da shvati kao “eskalaciju” i povlači ozbiljne rizike.

“Glavni ciljevi specijalne operacije su završeni”

Glavni zadaci specijalne vojne operacije u Ukrajini su u cjelini završeni, što nam omogućava da naše glavne napore usmjerimo na postizanje glavnog cilja – oslobođenja Donbasa, izjavio je Šojgu.

– Prvo, o toku specijalne vojne operacije Oružanih snaga Rusije na teritoriji Ukrajine. Generalno, glavni zadaci prve faze operacije su završeni. Borbeni potencijal Oružanih snaga Ukrajine je značajno smanjen, što omogućava fokusiranje pažnje i glavnih napora na postizanje glavnog cilja- oslobođenja Donbasa – rekao je Šojgu.

Naveo je da su ukrajinske trupe pretrpele značajnu štetu, da su vazduhoplovstvo i sistem PVO skoro uništeni, a da su pomorske snage Ukrajine, kako je naveo, “prestale da postoje”.

Prema rečima Šojgua, od 152 aviona koji su se nalazili u borbenom sastavu ukrajinskih trupa pre početka operacije uništena su 123, od 149 helikoptera uništeno je 77, a od 180 sistema PVO dugog i srednjeg dometa uništena su 152.

Ruski ministar je ocijenio da su isporuke oružja Ukrajini od Zapada neodgovorne i da bi njegova nekontrolisana distribucija mogla da predstavlja prijetnju evropskim državama.

Više s weba

Interesantno za vas

Izdvajamo

Društvene mreže gore: Dodik očajan uoči Džaferovićevog govora na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a, nakon njegove objave uslijedile su oštre reakcije…

Milorad Dodik je napisao da su iznad predsjedavajućeg Vijeća ministara Parlamentarna skupština i Predsjedništvo BiH kao kolektivni organ. Član Predsjedništva...

Možda vas zanima i ovo