Subota, 9 prosinca, 2023

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu: Glavni ciljevi specijalne operacije su završeni, usmjeravamo naše napore na postizanje glavnog cilja – oslobođenja Donbasa

Preporučeno

Šojgu je ocijenio da su isporuke oružja Ukrajini od Zapada neodgovorne i da bi njegova nekontrolisana distribucija mogla da predstavlja prijetnju evropskim državama.

Rusija će adekvatno odgovoriti ako NATO Ukrajini isporuči borbene avione i sisteme protivvazdušne odbrane, izjavio je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu.

– Pratimo izjave lidera pojedinih zemalja NATO o njihovoj nameri da Ukrajini isporuče avione i sisteme protivvazdušne odbrane. Ako budu sprovedene, mi ćemo adekvatno reagovati – rekao je Šojgu na konferencijskom pozivu.

Upravo se čita:  Nezapamćeno nevrijeme pogodilo Evropu: Najteže snježne oluje od 2010. godine

Volodimir Zelenski je prošle nedjelje pozvao NATO da prebaci svaki stoti tenk i avion u Ukrajinu. SAD odbijaju da isporuče borbene avione Ukrajini, pošto bi takav potez Rusija mogla da shvati kao “eskalaciju” i povlači ozbiljne rizike.

“Glavni ciljevi specijalne operacije su završeni”

Glavni zadaci specijalne vojne operacije u Ukrajini su u cjelini završeni, što nam omogućava da naše glavne napore usmjerimo na postizanje glavnog cilja – oslobođenja Donbasa, izjavio je Šojgu.

Upravo se čita:  Senat SAD-a blokirao milijarde Ukrajini i Izraelu: “Ovo će imati posljedice za 21. stoljeće”

– Prvo, o toku specijalne vojne operacije Oružanih snaga Rusije na teritoriji Ukrajine. Generalno, glavni zadaci prve faze operacije su završeni. Borbeni potencijal Oružanih snaga Ukrajine je značajno smanjen, što omogućava fokusiranje pažnje i glavnih napora na postizanje glavnog cilja- oslobođenja Donbasa – rekao je Šojgu.

Naveo je da su ukrajinske trupe pretrpele značajnu štetu, da su vazduhoplovstvo i sistem PVO skoro uništeni, a da su pomorske snage Ukrajine, kako je naveo, “prestale da postoje”.

Upravo se čita:  Otac skrivio saobraćajnu nesreću, ostavio teško povrijeđenog sina u vozilu i pobjegao

Prema rečima Šojgua, od 152 aviona koji su se nalazili u borbenom sastavu ukrajinskih trupa pre početka operacije uništena su 123, od 149 helikoptera uništeno je 77, a od 180 sistema PVO dugog i srednjeg dometa uništena su 152.

Ruski ministar je ocijenio da su isporuke oružja Ukrajini od Zapada neodgovorne i da bi njegova nekontrolisana distribucija mogla da predstavlja prijetnju evropskim državama.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

Prve informacije nakon sudara: Vozilo u kojem je bio reis Kavazović učestvovalo u nesreći

Danas, 9. decembra, negdje oko 13 sati na putu Cazin-Bužim došlo je do manje saobraćajne nesreće. Kako je javio portal...

Možda vas zanima i ovo