Petak, 25 lipnja, 2021

Ruski naučnici razradili vještačke krvne sudove

Nemojte propustiti

Ilustracija
Ilustracija

U sibirskom gradu Kemerovu ruski naučnici razradili su vještačke krvne sudove – njihova jedinstvenost je u tome što, kada se nađu u organizmu, uzgajaju na sebi novi krvi sud, a zatim se jednostavno rastvore!

“Šuntiranje” srca jednom od pacijenata lokalnog kardiocentra ljekari su radili dva puta. Prije deset godina dodatni krvni sud su uzeli iz ruke. A prije tri godine dio arterije iz butine na nozi.

Sada ocjenjuju da za izvjesno vrijeme pacijentu predstoji još jedna takva operacija. Ali, gdje sada uzeti materijal za “šuntiranje”?

Sa takvom situacijom kada je operacija “šuntiranja” ponovljena, a rezervi u organizmu više nema, kardiohirurzi se suočavaju vrlo često.

Ovaj problem bit će riješen pomoću novih vještačkih krvnih sudova. U naučnom odjeljenju kardiocentra Kemerovo naučnici su razradili jedinstvenu tehnologiju izrade polimerskih proteza za sistem krvotoka.

Krvni sudovi za operaciju “šuntiranja” prave se na sljedeći način:

U specijalnom uređaju rastvor posebnog polimera pod dejstvom električnog polja dijeli se na ultratanke niti.Ova mikronit stiže na specijalni kolektor i na izlazu se dobija gotova konstrukciju sa kojom se dalje može raditi.

Nova ruska tehnologija omogućava da se budući polimerski krvni sud napravi idealno glatkim i, istovremeno, poroznim. Na skenirajućem elektronskom mikrskopu raspored vlakana primjetan je do najsitnijih detalja.

Razmjera pora između mikrovlaknima je 30 mikrona. To je debljina ljudske dlake!

Upravo u ove male pore naučnici presađuju ćelije pacijenata. U takvom vidu implant se ušiva u organizam. On služi kao “kostruk” koji postepeno biva obložen novim ćelijama.

Svojstva polimera su takva da se, kada na sebi odgaji novi krvni sud, proteza u toku tri godine rastvara u organizmu – navodi Glas Rusije.

Kako smatraju naučnici, u kardiohirurgiji takvi sudovi će biti vrlo traženi.

(Vijesti.ba)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Iz Malezije stigla donacija od 50.000 doza vakcina

Upotreba vakcina je moguća za nekoliko dana. Na Međunarodni aerodrom Sarajevo sinoć je stiglo 50.000 doza Sinovac vakcina koje je...

Možda vas zanima i ovo