Četvrtak, 13 svibnja, 2021

Ruski naučnici žele klonirati mamuta!

Nemojte propustiti

Ruski naučnici objavili su danas da su našli krv u lešu mamuta izvađenog iz zaleđenog arktičkog tla, ističući da to umnogome povećava šanse kloniranja ove praistorijske životinje.

mamutTokom nedavne ekspedicije, stručnjaci Ruskog geografskog društva i Sjeveroistočnog federalnog univerziteta proučili su dobro očuvani leš ženke vunenog mamuta, koji je otkriven prošlog avgusta u permafrostu na ostrvu Mali Liakovski, u ruskom Arktičkom okeanu.

Šef ekspedicije Semen Grigorijev izjavio je za AFP da je životinja, stara oko 60 godina, umrla prije 10.000 do 15.000 godina.

“U Rusiji, sada gotovo svake godine otkrivamo mamute, ali je ova ekspedicija omogućila da prvi put naiđemo na ženku u izvanredno očuvanom stanju”, kazao je u telefonskom razgovoru.

Posmatranjem zaleđenog leša došlo se do još nevjerovatnijeg otkrića: u njemu su pronađeni očuvano mušićno tkivo i krv.

“Kada smo probili led ispod stomaka mamuta, iscurela je krv, jako tamna krv. To je najčudniji slučaj koji sam ikada video”, kazao je ruski naučnik.

“Kako je krv mogla da ostane u tečnom stanju? Stara je barem 10.000 godina! A mišićno tkivo je bilo crveno, boje svježeg mesa”, dodao je on.

Ruski naučnici navode da su za ovo otkriće zaslužni izuzetni uslovi u kojima se truplo ženke mamuta nalazilo hiljadama godina.

“Upala je u rupu sa vodom ili u močvaru, vjerovatno do polovine tijela. Tu se njeno tijelo zaledilo u vodi”, naveo je Grigorijev, napomenuvši da je gornji dio leša bio djelimično pojeden od tadašnjih predatora.

Izvađen, leš mamuta je prenijet u adekvatan prostor kako bi se sačuvao – obično je to šupljina u permafrostu, do sljedeće, ovog puta međunarodne ekspedicije koja će biti obavljena na ljeto.

“Ovo otkriće nam daje realnu šansu da pronađemo žive ćelije pomoću kojih je moguće realizovati kloniranje mamuta”, objasnio je ruski naučnik.

Za ovaj projekat, ruski stručnjaci potpisali su prošle godine sporazum sa kontroverznim genetičarom Hvangom Vu Sukom iz južnokorejske Fondacije za biotehnološka istraživanja “Suam” koji je 2005. prvi uspio da klonira psa.

U slučaju uspjeha, DNK mamuta će biti ugrađen u jajne ćelije slonice koja bi, kao najbliži preživjeli rođak mamuta, nakon 22 mjeseca rodila mladunče davno izumrle vrste.

(Agencije)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Povodom dešavanja oko njenog sina Muharema: Nura Bazdulj Hubijar odgovorila Majkama Srebrenice

Iz Udruženja Pokret "Majke enklave Srebrenica i Žepa" i Udruženja žrtava i svjedoka genocida uputili su pismo književniku i...

Možda vas zanima i ovo