Četvrtak, 8 lipnja, 2023

Ruski novinar: Putin će na muke staviti Vučića i Dodika

Nemojte propustiti

– Pitanje je kakvu će poziciju zauzeti Dodik. On će biti na istim mukama kao i Vučić, možda na manjim pošto njegova uloga nije toliko velika i rizik po njega je mnogo manji nego po Vučića.

Ruski novinar Geonid Sisojev predviđa da će nakon agresije Moskve na Ukrajinu predsjednik Rusije Vladimir Putin na muke staviti predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika.

Upravo se čita:  Oglasio se i Dodik: Neprimjerena reakcija prema golorukom srpskom narodu

– Mislim da će Vučić sada biti na velikim mukama, on mora da se opredijeli jer više ne može da koristi nekakave okrugle rečenice jer one neće zadovoljiti ni Zapad ni Rusiju. Ako ne osudi poteze Rusije, onda rizikuje da pokvari skroz odnose sa Evropskom unijom, ako na neki način djelimično osudi, čak i da ne podrži poteze Rusije, on će imati probleme sa Ruskom Federacijom, koja smatra Srbiju i Vučića kao svog strateškog partnera – kaže Sisojev za beogradski Danas.

Upravo se čita:  Karić komentarom "potopila" Bradaru: Sarajevo više ništa i nikome ne treba dokazivati

I Dodik će se morati jasno opredijeliti, ističe Sisojev.

– BiH kao i Srbija će također biti na mukama. Ne zbog izjašnjavanja koje je tamo manje više jasno nego što će to još više produbiti jaz između političkih snaga u BiH. Dio Predsjedništva BiH osuđuje rusku invaziju i stat će čvrsto uz taj stav. Pitanje je kakvu će poziciju zauzeti Dodik. On će biti na istim mukama kao i Vučić, možda na manjim pošto njegova uloga nije toliko velika i rizik po njega je mnogo manji nego po Vučića. On je ionako na crnoj listi EU-a i SAD-a i njegov rizik je mnogo manji – smatra Sisojev.

Pročitajte još

Izdvajamo

Ismet nakon udara groma u njegovom dvorištu: ‘Kao da me Tajson udario’

Igrom slučaja, zabilježio je udar groma. Pogodio je u suncobran u bašti, na oko metar i po od mjesta...

Možda vas zanima i ovo