Utorak, 28 rujna, 2021

Rusko tužilaštvo ispituje legalnost nezavisnosti baltičkih zemalja

Nemojte propustiti

Rusko državno tužilaštvo saopćilo je u utorak da će ispitati legalnost odluke sovjetskih vlasti iz 1991. kojom priznaju nezavisnost baltičkih zemalja, bivših republika Sovjetskog saveza, danas članica Evropske unije.

– Rusko državno tužilaštvo je primilo zahtjev jednog poslanika Dume – izjavio je za AFP glasnogovornik tužilaštva potvrdivši informacije koje je objavila jedna ruska novinska agencija.

– Ovaj zahjev se upravo razmatra u skladu s ruskim zakonom – kazao je on.

Šef ruske diplomacije Sergej Lavrov je izjavio da nije u toku s takvim zahtjevom.

– Nisam čuo za takav zahtjev. Znam samo da mi imamo diplomatske odnose s baltičkim zemljama – izjavio je on novinarima u Beču, objavila je ruska televizija.

Saopćenje ruskog tužilaštva je izazvalo gnjev Litvanije koja ga je nazvala “provokacijom”.

– Nezavisnost smo platili krvlju i žrtvama litvanskog naroda i niko nema pravo da je ugrozi – istakla je litvanska predsjednica Dalia Grybauskaite u saopćenju.

Prošle sedmice, rusko državno tužilaštvo je nazvalo nelegalnim administrativno pripajanje Krima Ukrajini 1954. godine, tvrdeći da “u skladu s ustavom SSSR-a, Vrhovni savjet Sovjetskog saveza nije imao moć da izmijeni teritorij sovjetskih republika”.

Tužilaštvo je saopćilo odluku nakon razmatranja zahtjeva jednog ruskog poslanika u kojoj se precizira da “nije moguće obratiti se sudu” i tražiti pravnu validnost ove konstatacije jer bi se radilo o “osporavanju zakona SSSR-a”, zemlje koja više ne postoji.

Moskva je u martu 2014. godine pripojila ukrajinski poluotok Krim ruskom teritoriju.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Šarović oštro reagovao: SNSD neslavno kapitulirao, glasanjem u Vijeću ministara priznali i Schmidta

- Glasanjem na sjednici Vijeća ministara praktično su i priznali Schmidta kao visokog predstavnika - zaključio je Mirko Šarović. Predsjednik...

Možda vas zanima i ovo