Utorak, 6 prosinca, 2022

Sa 2.600 metara na 3.150 metara: Staza sarajevskog aerodroma će biti proširena i na teritoriju RS-a

Autor:Klix.ba

Nemojte propustiti

Za medije je potvrđeno da će se produžena staza djelomično nalaziti i na području Republike Srpske

Iz Međunarodnog aerodroma Sarajevo su u odgovoru na upit Klix.ba istakli detalje plana za produženje staze i šta će značiti ostvarivanje ovog plana.

Općina Ilidža je 17. oktobra produženje staze sa 2.600 metara na 3.150 metara na istočnom pragu aerodroma proglasila javnim interesom. Zbog toga će Međunarodni aerodrom Sarajevo morati izvršiti eksproprijaciju dvije parcele kod ulice Vasilija Grđića koja se dijelom nalazi na području općina Ilidža i Istočna Ilidža. Ukupna površina ovih parcela je 1.406 kvadratnih metara i njihova vrijednost je 126.000 KM. Trenutno su u vlasništvu kantonalnog Zavoda za izgradnju.

Spomenutom odlukom Općine Ilidža je utvrđeno da je Međunarodni aerodrom Sarajevo korisnik eksproprijacije te da se može pristupiti eksproprijaciji. Odluka je 18. oktobra stupila na snagu.

Produžena staza će dijelom biti u RS-u

Za portal “Klix” je potvrđeno da će se produžena staza djelomično nalaziti i na području Republike Srpske. Pitali smo da li su dogovoreni uslovi pod kojima će to biti urađeno i ako jesu dogovoreni, koji su to uslovi.

“Ranije su potpisani sporazumi o saradnji Međunarodnog aerodroma Sarajevo i svih lokalnih zajednica s kojima Aerodrom graniči, a to su Općina Ilidža, Općina Novi Grad i Općina Istočna Ilidža. Sporazumi su zakonska obaveza i njima su definisane obaveze za obje strane. Kako bismo ishodovali potrebnu dokumentaciju za građenje, moramo ispoštovati sve procedure kod nadležnih institucija”, istaknuto je.

Na pitanje kada će radovi početi i kada će biti završeni odgovoreno je da će radovi početi nakon što se na osnovu projektnog zadatka izabere kompanija koja će vršiti projektovanje, a da će tender za izgradnju biti raspisan nakon što se dobiju sve potrebne dozvole za produženje staze.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Kratko i jasno: O samitu u Tirani odlučuje Predsjedništvo BiH, ne Dodik

Predsjedništvo BiH je na prvoj sjednici 30. novembra jednoglasno prihvatilo poziv za sudjelovanje na Samitu EU-Zapadni Balkan koji će...

Možda vas zanima i ovo