Petak, 22 listopada, 2021

Sa komemoracije u Beogradu poručeno: Stradali piloti nikada neće biti zaboravljeni

Nemojte propustiti

aa_picture_20150315_4786087_web

Današnji dan u kojem su se prisutni okupili kako bi odali posljednju počast svojim kolegama, majoru Omeru Mehiću, kapetanu Milovanu Đukariću, zastavniku Ivanu Miladinoviću i zastavniku Nebojši Drajiću je beskrajno tužan istaknuto na komemoraciji poginulim pilotima odražnoj u Komandi Ratnog vazduhoplovstva i protivvazdušne odbrane u Zemunu

U Komandi Ratnog vazduhoplovstva i protivvazdušne odbrane (RV i PVO) u Zemunu, održana je komemoracija poginulim pilotima tokom jučerašnje helikopterske nesreće, kojoj su pored velikog broja pripadnika Vojske Srbije i porodica nastradalih prisustvovali i predsednik Srbije Tomislav Nikolić, ministar odbrane Bratislav Gašić i načelnik Generalštaba Ljubiša Diković, javlja Anadolu Agency (AA).

Komandant 890. mešovite helikopterske eskadrile potpukovnik Milovan Zečević istakao je da je beskrajno tužan današnji dan u kojem su se okupili kako bi odali poslednju počast svojim kolegama, majoru Omeru Mehiću, kapetanu Milovanu Đukariću, zastavniku Ivanu Miladinoviću i zastavniku Nebojši Drajiću.

Obraćajući se porodicama nastradalih naveo je da je jedan od razloga što su se danas okupili da im izraze zahvalnost za sve ono što su njihovi muževi, sinovi i braća učinili za vojsku i otadžbinu.

“Poštovane porodice, znamo da su vaši članovi provodili na poslu više vremena nego sa vama, ali to ne znači da su vas voleli manje. Vi znate da je u vojničkom pozivu to oduvek bivalo tako i zato oni koji u svojim porodicama imaju vojno lice su drugačiji, pomirljiviji, prilagodljiviji, tolerantniji na duga odsustvovanja, nenadane ostanke, noćenja van kuće“, istakao je Zečević.

Navodeći da su prerane smrti nenadoknadive i da bole, Zečević je rekao da utehu može da pruži jedino saznanje da su nastradali izuzetno časno obavljali svoje obaveze, da su spasili hiljade života u zavejanom Feketiću te poplavljenom Obrenovcu.

“Jedno novorođeno biće nisu uspeli da spasu, ali smo sigurni da ga svi zajedno čuvaju tamo gore sad, kao što smo sigurni da bi ponovo napravili iste izbore i odluke i da časa ne bi časili da spasu ljudski život“, rekao je Zečević.

Obraćajući se prisutnim kolegama na komemoraciji, Zečević je rekao da su najbolji među njima stradali izvršavajući svakodnevne svoje obaveze.

aa_picture_20150315_4786080_web

“Nažalost, to je rizik posla i naših svesnih odluka da sledimo dečačke snove o pilotiranju, služenju otadžbini i pomaganju ugroženima. Meha, Đuka, Miladinče i Draja više nisu sa nama, ali će uvek biti uz nas. Pamtićemo sve što su učinili ne žaleći se na umor, glad, hladnoću, toplotu, kišu ili sneg“, rekao je Zečević i dodao:

“Nema više Mehe, Đuke, Miladinčeta i Draje, ali ima i uvek će biti priče o njima među nama. Mrtvi žive dok ih se sećamo, ali dok je nas živeće i sećanje na njih“.

Komandant Ratnog vazduhoplovstva i protivvazdušne odbrane, general-major Ranko Živak rekao je za nastradale kolege da su stasavali u teškim vremenima, te uspeli da uđu u uzak krug ljudi kojima se pružila šansa da ostvare svoj san.

“U pokušaju da spasu i pruže šansu jednom mladom životu, kao i uvek do sada dali su sve od sebe, bez rezerve. Nažalost, ovog puta nisu uspeli. Sudbina se surovo poigrala sa njima, a svoju plemenitu želju platili su najvećom mogućom cenom“, naglasio je Živek.

On je naveo da je ovo velika tragedija za celokupnu Vojsku Srbije jer su izgubili vrsne pilote i letače, velike profesionalce i patriote.

Kako je rekao, nastradale su krasili najveći moralni kvaliteti, uvek su bili među prvima i na visini zadatka, a da su im najveće nagrade bili osmesi dece koje su tokom svojih karijera spašavali u raznim akcijama.

“Naši dragi prijatelji, kolege Omer, Milovan, Nebojša i Ivan odleteli su u stroj nebeske večne eskadrile vazduhoplovaca, ovenčani slavom i čašću profesije. Neka im je večna slava“, rekao je Živak.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

AccuWeather objavio veliku prognozu: Evo kakva nas zima očekuje ove godine

Očekuje se da će temperature ove zime u većem dijelu južne Evrope ostati prosječne. Ali, temperature u dijelovima Italije,...

Možda vas zanima i ovo