Četvrtak, 4 ožujka, 2021

Sa ličnom kartom u pet zemalja: Bosna i Hercegovina uskoro usvaja sporazum o slobodi kretanja u regionu

Nemojte propustiti

Odluka donesena jednoglasno: Dragan Čoviću odbijeno 10 posto od plate

Kazala je da je ova odluka donesena jednoglasno i da su se članovi komisije dogovorili da uglavnom donose, ako...

Pošle sedmice otputovala u Sarajevo zbog poslovnih obaveza i nije se vratila kući: Policija traga za Hurijom Hadžić

Porodica već četiri dana traga za Hurijom Hadžić iz gračaničke mjesne zajednice Piskavica. Svi koji imaju neke informacije neka...

U dijelu BiH ugostiteljski objekti od danas rade do 20 sati, najavljeni protesti

Zbog nove odluke nadležnih, ugostitelji iz Tuzle su za sutra u 12 sati najavili mirne proteste ispred zgrade Vlade...

FBiH konačno pokrenula proceduru za nabavku vakcina

Goran Čerkez ističe kako će daljnje aktivnosti u procesu nabavke biti nastavljene zajedno sa svim relevantnim federalnim institucijama, kao...

Potpisnice sporazuma, u skladu sa domaćim zakonodavstvom, zadržavaju pravo da građaninu, odnosno građanki druge zemlje ukinu boravak na svojoj teritoriji.

Građanima BiH najkasnije do početka naredne godine za ulazak na Kosovo najvjerovatnije će biti dovoljna samo biometrijska lična karta.

Naime, BiH bi trebalo da potpiše regionalni sporazum koji se odnosi na kretanje i boravak građana Albanije, Bosne i Hercegovine, Kosova, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Srbije.

Novina tog sporazuma je, u suštini, lakši ulazak bh. građana na Kosovo. Naime, iz Ministarstva inostranih poslova (MIP) BiH nam je potvrđeno da BiH ima bilateralne sporazume za prelazak granice s ličnom kartom sa Srbijom, Crnom Gorom, Sjevernom Makedonijom i Albanijom.

Inače, u sporazumu, koji, kako je navedeno, stupa na snagu do 1. januara 2022. godine, precizirani su uslovi prelaska granica.

“Građanin, odnosno građanka jedne strane može, u skladu s ovim sporazumom, ući na teritoriju druge strane pod uslovom da ima važeću biometrijsku ličnu kartu s rokom važenja od najmanje tri mjeseca”, navedeno je u sporazumu koji je pripremilo Ministarstvo inostranih poslova BiH.

Uslov za ulazak u neku od zemalja potpisnica jeste i da vlasnik biometrijske lične karte nema zabranu ulaska i boravka, kao i da ne predstavlja prijetnju bezbjednosti ili javnom zdravlju.

Kako se u sporazumu dodaje, prilikom ulaska vršiće se obavezno elektronsko očitavanje važećeg biometrijskog ličnog dokumenta, kao i evidentiranje podataka o obavljenoj graničnoj kontroli.

Međutim, potpisnice sporazuma, u skladu sa domaćim zakonodavstvom, zadržavaju pravo da građaninu, odnosno građanki druge zemlje ukinu boravak na svojoj teritoriji.

Potpisnice sporazuma će razmijeniti primjerke biometrijskih ličnih karata najkasnije 30 dana prije stupanja na snagu ovog sporazuma.

U slučaju izmjene, ukidanja ili uvođenja novih vrsta biometrijskih ličnih karata, svaka potpisnica će ostalim potpisnicama dostaviti njen primjerak najkasnije tri sedmice nakon uvedene izmjene.

“Strane su saglasne da elektronskim putem stave na raspolaganje podatke o biometrijskim ličnim dokumentima koji su proglašeni nevažećim”, ističe se u sporazumu, te se dodaje da se period boravka odnosi do tri mjeseca.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Ugostitelji uputili zahtjeve: Traže radno vrijeme do ponoći, ukidanje zabrane održavanja muzike uživo…

Ugostiteljski radnici (hotelijeri i restorateri) i muzičari Kantona Sarajeva održali su sastanak na kojem su donijeli jednoglasne zaključke koje...

Možda vas zanima i ovo