Nedjelja, 26 ožujka, 2023

Sabor: Haška presuda nepravedna i neprihvatljiva

Nemojte propustiti

jednica Hrvatskog sabora u četvrtak ujutro nastavljena je zajedničkom izjavom svih parlamentranih stranaka u vezi s haškom presudom šestorici čelnika bosanskohercegovačkih Hrvata, koju je pročitao predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković.

“Nakon jučerašnje rasprave, klubovi zastupnika suglasili su se u ocjeni da žalbena presuda ne uvažava povijesnu istinu, činjenice i dokaze te je kao takva nepravedna i neprihvatljiva. Upravo je tragičnim činom oduzimanja života, general Slobodan Praljak na simboličan načinukazao na svu nepravednost žalbene presude”, stoji u izjavi.

U ime Hrvatskog sabora i svoje osobno Jandroković je izrazio sućut obitelji Slobodana Praljaka.

Dalje se navodi kako se žalbena presuda Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju ne temelji na činjenicama i ulozi koju je Hrvatska imala prema BiH, priznavanju njezine neovisnosti, obrani njezinog suvereniteta i teritorijalnog integriteta – a time i opstanka – te humanitarnoj pomoći koju je pružala izbjeglicama u BiH.

U tom kontekstu, kako je rečeno, Hrvatski sabor izražava sućut i obiteljima žrtava svih zločina počinjenih u ratu u BiH.

“Klubovi zastupnika suglasili su se da je u ovom trenutku potrebno djelovati vodeći računa o interesima Republike Hrvatske, među kojima je i pružanje potpore hrvatskom narodu u BiH, čiji položaj mora ostati konstitutivan i ravnopravan s ostala dva naroda u svim daljnjim promišljanjima o državnom uređenju BiH. S tim u svezi Hrvatski sabor uskoro će na plenarnoj sjednici održati raspravu o odnosima Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine s posebnim naglaskom na položaj Hrvata u BiH”, navodi se u izjavi.

“Klubovi zastupnika složili su se i da će nakon pisane žalbene presude Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju, Hrvatski sabor zauzeti stajalište u zajedničkoj deklaraciji”, rekao je Jandroković.

Također, naglasio je, Sabor očekuje da Vlada razmotri sve raspoložive pravne i političke mehanizme kako bi osporila navode iz žalbene presude.

“U novonastalim okolnostima, klubovi zastupnika suglasili su se da je potrebno održati razboritost, jedinstvo i odgovornost političkih stranaka vodeći računa o interesima Republike Hrvatske. U tom smislu, klubovi zastupnika pozivaju zastupnice i zastupnike da se vode tim načelima u svom daljnjem političkom djelovanju u Hrvatskom saboru”, rekao je Jandroković.

Pozvao je zastupnike da “odaju počast svim stradalim civilima, poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima, kao i svim žrtvama ratnih skoba u Hrvatskoj i BiH, čiji je gubitak ostavio u boli i patnji brojne obitelji i njihove bližnje”.

Sve žrtve, kazao je, moraju zauvijek ostati u našoj kolektivnoj svijesti, a “jučerašnja smrt generala Praljka neka ostane zadnji čin tragičnih ratnih zbivanja”.

“Svima njima pokoj vječni, a nama dovoljno razboritosti da se okrenemo prema budućnosti i da se ovo više nikad ne ponovi”, rekao je predsjednik Sabora.

Minuta šutnje za žrtve ratnih sukoba
U trenutku minute šutnje u sabornici je, od SDP-ovaca, bio samo Domagoj Hajduković, dok zastupnika GLAS-a i SDSS-a nije bilo.

U srijedu je bila spomenuta i mogućnost da sjednica Sabora počne minutom šutnje za generala Praljka, no to se nije dogodilo, a u srijedu, kako je izvijestila agencija Hina, o tome nije donesena odluka jer je riječ o delikatnoj situaciji s obzirom na to da je neposredno prije samoubojstva pravomoćno osuđen za ratni zločin.

Iz Kluba oporbenog GLAS-a poručili su u srijedu da neće sudjelovati u, kako je rečeno, instrumentaliziranju Sabora.

“Pokušaji koji dolaze iz vrha HDZ-a da se Sabor instrumentalizira tako da na nastavku sjednice u četvrtak nekom posebnom izjavom odbaci pravomoćnu presudu haškog tribunala, te da se za osuđenog ratnog zločinca održi minuta šutnje potpuno su neprihvatljivi i skandalozni. GLAS u takvom dezavuiranju Sabora neće sudjelovati”, poručio je na Facebooku potpredsjednik tog Kluba Goran Beus Richembergh.

Hrvatski premijer Andrej Plenković na početku sjednice Vlade u četvrtak kazao je kako je haška presuda bosanskohercegovačkoj šestorici nepravedna je za njih, za hrvatski narod u BiH i hrvatski državnih vrh iz 90-ih godina.

Premijer je na početku još jednom izrazio sućut obitelji bivšeg zapovjednika HVO-a Slobodana Praljka i žaljenje što si je oduzeo život.

“On je očito potresen mogućnošću da uopće bude osuđen i iz njegovog kuta moralnih razloga sebi oduzeo život”, kazao je Plenković.

“To je događaj bez presedana za bilo koje međunarodno sudište, a Praljak je na neki način uputio poruku što misli i kako doživljava presudu, koja je i po našem sudu nepravedna za šestoricu, za hrvatski narod, i na onaj dio kojim se aludira na određene elemente povezanosti tadašnjeg državnog vrha na ratna zbivanja u BiH”, kazao je Plenković.

Premijer je naglasio i da Hrvatska izražava sućut svim žrtvama svih zločina počinjenih u BiH bez obzira na počinitelje.

Kazao je da je Hrvatska Bosni i Hercegovini prijateljska i susjedna zemlja i da je hrvatski narod bio taj koji je zajedno s Bošnjacima na referendumu u ožujku ’92 bio ključan za samostalnost BiH.

“Potpora koju je Hrvatska dala BiH za vrijeme rata i velikosrpskog projekta Miloševićeva režima bila je stalna, humanitarna, politička, vojna, skrbila je za stotine tisuća izbjeglica iz BiH ne gledajući tko je koje nacionalnosti, a i da ne govorimo o washingtonskom sporzumu, splitskoj deklaraciji, prekretničkoj ulozi Oluje za totalnu promjenu ravnoteže na terenu, što je kasnije omogućilo da Armija BiH, HVO i HV oslobode velike dijelove BiH”, rekao je.

Kazao je da će Hrvatska pokušati u okviru postojeći pravnih mehanizama osporiti određene dijelove jučerašnje presude.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Loša partija u Bratislavi: Zmajevi poraženi od Slovačke

Reprezentacija Slovačke večeras je savladala Bosnu i Hercegovinu u susretu drugog kola kvalifikacija za Evropsko prvenstvo. Može se reći...

Možda vas zanima i ovo