Petak, 24 ožujka, 2023

Sačuvajte svoj kućni budžet: Evo kako nas trgovci varaju!

Nemojte propustiti

U poplavi poskupljenja, trgovci nas često uvjeravaju da spašavaju naš budžet raznim akcijama i sniženjima. Šta se zaista skriva iza fluorescentnih natpisa o nižim cijenama?

U poplavi poskupljenja, trgovci nas često uvjeravaju da spašavaju naš budžet raznim akcijama i sniženjima. Šta se zaista skriva iza fluorescentnih natpisa o nižim cijenama?

Manje pakovanje, ista cijena
U posljednje vrijeme popularno je smanjivanje pakovanje proizvoda. Tom triku su pribjegli i mnogi domaći i strani proizvođači. Cijene proizvoda ostaju iste ili se neznatno smanje, ali pakovanje je manje za 10 ili 20 grama, a kupci to često ni ne primijete. Želite li zaista da uštedite, obratite pažnju na težinu proizvoda i količinu sadržaja u pakovanju.

Dva za jedan, treći gratis
Naravno da želimo da dobijemo nešto besplatno ako se već dijeli. Često automatski kupujemo “dva za jedan” ili “tri za dva” proizvode jer mislimo da tako štedimo. Ipak, može da se dogodi da uštedite svega nekoliko dinara. Ako se ponuda sastoji od dva ili više različita proizvoda, razmislite trebaju li vam zaista svi. Takođe, izračunajte o kakvoj se uštedi radi. Može se dogoditi da preplatite proizvode koji vam ni ne trebaju.

Raspored polica
Većina ljudi vjeruje da su najbolji proizvodi i cijene na sredini police jer kupci uglavnom ne obraćaju pažnju na ivice, odnosno na početak i kraj. Međutim, najnovija istraživanja pokazuju da je upravo suprotno. Naime, akcije su najčešće na kraju polica, što je i najbolja pozicija.

Cijena po komadu
Neke proizvode možemo da kupimo po kilogramu, a neke ipak samo po komadu, dok se neki prodaju na oba načina. Radi se o klasičnom trgovačkom triku. Vjerovatno ćete pomisliti da je bolje kupiti tri zapakovana proizvoda jer su veoma jeftini, što ne mora biti slučaj. Pazite na istaknutu cijenu za jedan kilogram, pogotovo povrća i voća, jer vas cijena po komadu može zbuniti.

Manje je skuplje?
Odlika štedljivosti je oduvijek bila – kupi veće pakovanje jer je jeftinije nego maleno. U posljednje vrijeme to pravilo se dokazalo kao pogrešno. Naime, razlike cijena za male i velike proizvode su sve manje. Ako vam, dakle, ne treba deset kilograma praška za veš, možda će vam se više isplatiti kupiti manje pakovanje.

Ilustracija
Ilustracija

(Kurir)

Interesantno za vas

Izdvajamo

Ambasada SAD: Očajnički potezi Dodika, još jedan korak ka izolaciji

- Dodikovo sve veće odbacivanje dugogodišnjih partnera Bosne i Hercegovine i prihvatanje autoritarnih lidera nanosi štetu RS - poručuju Američka...

Možda vas zanima i ovo