Petak, 24 ožujka, 2023

“Sad bih mu vilicu slomio”: Policajci u Crnoj Gori udarali stranog državljanina

Nemojte propustiti

Crnogorska policija istražuje šta se dogodilo na graničnom prijelazu Sukobin – Murićani nakon što su albanski mediji objavili da su službenici Granične policije Crne Gore grubo maltretirali albanskog državljanina.

Uzete su izjave od službenika tog graničnog prijelaza, a nakon okončanja službenih radnji, znat će se kakve će sankcije biti preduzete protiv policajaca.

Događaj je policiji prijavljen 17. januara ove godine, pišu Vijesti.me.

Na snimku od 34 sekunde, koji je objavljen u medijima i na društvenim mrežama, vidi se grubo maltretiranje čovjeka, koji je sjedio u automobilu, a oko njega su kružila najmanje trojica graničnih policajaca.

KOLIKO MOŽEŠ DA PRIČAŠ, SAD BIH MU VILICU SLOMIO

U jednom trenutku, vidi se na snimku, službenik granične policije Sektor – jug kroz prozor šakom hvata čovjeka grubo po licu uz riječi: “Koliko možeš da pričaš, sad bih mu vilicu slomio”…

Nakon toga se vidi nekoliko osoba u uniformi, ali i u civilu, a potom i jedan od policajaca kako na silu izvlači vozača iz automobila uz povike: “Ostavi telefon, ostavi telefon”…

Na osnovu snimka se ne može zaključiti kada se incident dogodio.

Crnogorska policija večeras je ovim povodom zvanično saopćila da je u toku postupak utvđivanja odgovornosti službenika Uprave policije, kao i postupak pred Odjeljenjem za unutrašnju kontrolu policije – Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP).

Demokratska unija Albanaca (DUA) saopćila je 17. januara da je pripadnik crnogorskog MUP-a “maltretirao državljanina Albanije”.

Oni su u saopćenju dostavljenom medijima poslali video-snimak, koji je objavio albanski medij a na kojem se vidi maltretiranje.

DRŽAVLJANIN ALBANIJE NIJE PRUŽAO NIKAKAV OTPOR

– Demokratska unija Albanaca poziva nadležne organe kao i premijera Abazovića da preduzmu odgovarajuće mjere kako bi se rasvijetlila situacija upotrebe sile policajca protiv NN lica i da pod hitno razjasne ovu situaciju – naveli su u saopćenju.

Iz DUA zahtijevaju, kako su kazali, da se prema “dotičnom policajcu shodno Zakonima, sprovedu odgovarajuće mjere, sankcioniše se kako bi se poslala poruka o neprihvatljivosti takvog ponašanja”.

– Kako se na snimku jasno vidi, posebno nas zabrinjava da je službenik policije dao sebi za pravo da na ovakav način maltretira državljanina Albanije koji pri tome ne pruža nikakav otpor niti radi išta nedozvoljeno – kazali su u toj partiji.

Kako piše portal CDM.me, Albanska alternativa saopćila je da je u pitanju albanski državljanin prof. dr Petraq Milo, univerzitetski profesor i bivši savjetnik za javne finansije i monetarnu politiku premijera Albanije. On od novembra 2019. godine obavlja funkciju ekonomskog savjetnika predsjednika Albanije.

Tada su dostavili snimak sa albanskih medija, ali je, kako piše CDM, očito riječ o događaju koji je zabilježen nakon snimka koji se na društvenim mrežama pojavio danas.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Ambasada SAD: Očajnički potezi Dodika, još jedan korak ka izolaciji

- Dodikovo sve veće odbacivanje dugogodišnjih partnera Bosne i Hercegovine i prihvatanje autoritarnih lidera nanosi štetu RS - poručuju Američka...

Možda vas zanima i ovo