Četvrtak, 13 svibnja, 2021

SAD, EU, OSCE i OHR pozdravili presudu u slučaju Baralija protiv BiH

Nemojte propustiti

Evropski sud za ljudska prava donio je prekjučer presudu u korist Irme Baralije, predsjednice mostarskog ogranka Naše Stranke, uz nalog državi Bosni i Hercegovini da dopuni neophodne zakone i omogući “demokratske izbore” u Mostaru.

Evropska unija, Ambasada Sjedinjenih Američkih Država, Misija OSCE-a i OHR uputili su zajedničku izjavu u vezi sa presudom Baralija protiv BiH pred Evropskim sudom za ljudska prava

“Pozdravljamo jučerašnju presudu Evropskog suda za ljudska prava u predmetu Baralija protiv Bosne i Hercegovine. Ova presuda još je jedan podsjetnik da nepostojanje izbora od 2008. godine predstavlja diskriminaciju građana Mostara i nekompatibilno je sa efikasnom demokracijom i vladavinom prava”, navodi se u izjavi uz poziv Paramentu BiH i političkim liderima da prioritetno provedu ovu presudu, nezavisno od drugih pitanja, putem iznalaženja političkog dogovora za izmjenu Izbornog zakona BiH.

“Izborna pitanja je najbolje razmatrati u okviru inkluzivnih i transparentnih debata u parlamentu uz učešće svih političkih snaga. Provedba ove presude bi omogućila građanima da iskoriste svoje demokratsko pravo glasa na općinskim izborima 2020. godine u Mostaru, koji i dalje mora ostati jedinstven grad”, kaže se u izjavi.

Podsjećamo, Evropski sud za ljudska prava donio je prekjučer presudu u korist Irme Baralije, predsjednice mostarskog ogranka Naše Stranke, uz nalog državi Bosni i Hercegovini da dopuni neophodne zakone i omogući “demokratske izbore” u Mostaru.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Obolio od tri različite bolesti nakon jednog ujeda krpelja

Testovi su pokazali da boluje od anemije, trombocitopenije, a ljekari su ustanovili i akutno otkazivanje bubrega i potencijalno oštećenje...

Možda vas zanima i ovo