Četvrtak, 29 srpnja, 2021

SAD greškom poslale antraks u Sjevernu Koreju

Nemojte propustiti

Američka vojska nenamjerno je transportovala najmanje jedan uzorak živog bacila antraksa u jednu komercijalnu laboratoriju u Marylandu i Sjevernoj Koreji.

U tom incidentu nije postojala nikakva opasnost po javno zdravlje, rekli su američki zvaničnici, prenosi AFP.

Kao je iz Pentagona saopšteno za Reuters, uzorak živog antraksa poslat je i američkoj vojnoj bazi u Sjevernoj Koreji. Dodaje se i da je taj uzorak uništen.

Laboratorija Ministarstva odbrane u Utahu je omaškom transportovala uzorak antraksa, a zdravstvene vlasti još testiraju druge uzorke koji su dopremljeni u devet drugih država, rekao je portparol Pentagona pukovnik Steven Warren u saopštenju.

“Ne postoji opasnost po građane i ne postoje sumnjivi ili potvrđeni slučajevi zaraze antraksom niti potencijalna izloženost laboranata antraksu”, rekao je on.

Uzorak živog antraksa otkriven je u komercijalnoj laboratoriji 22. maja i druge laboratorije su obaviještene, rekli su zvaničnici.

Najmanje devet drugih vladinih i komercijalnih laboratorija su dobile uzorke antraksa, a vlasti nastoje da utvrde da li su transportovane i druge žive spore.

Warren je saopštio da Pentagon pomaže Centar za kontrolu i prevenciju bolesti koji istražuje incident, prenosi B92.

Laboratorija ministarstva odbrane rutinski transferiše “mrtve” uzorke antraksa koji su inaktivisani preko radijacije, za naučno istraživanje, kažu zvaničnici.

Antraks je jedan od agenasa koji mogu da se koriste za bioterorizam jer od njega može da oboli i umre veliki broj stanovnika ako se iskoristi kao oružje. U septembru 2001. godine u SAD-u spore antraksa poslate su poštom na nekoliko lokacija. Oboljele su 22 osobe, a petero od njih je umrlo.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Od ovog vikenda nova pravila za ulazak u Njemačku?

"Pojačanim putovanjem rizikuje se da se taj trend preokrene”, navodi se u dokumentu Ministarstva. Svi putnici koji dolaze u Njemačku...

Možda vas zanima i ovo