Četvrtak, 21 listopada, 2021

SAD i Francuska će intervenirati u slučaju novog hemijskog napada u Siriji

Nemojte propustiti

Predsjednici Francuske i Sjedinjenih Američkih Država Emmanuel Macron i Donald Trump dogovorili su zajednički odgovor u slučaju da snage sirijskog režima izvedu novi napad hemijskim oružjem, a za šta američke vlasti tvrde da posjeduju neka obavještajna saznanja, javlja Anadolu Agency (AA).

Iz Jelisejske palate i Bijele kuće saopćeno je kako su Macron i Trump sinoć u telefonskom razgovoru razmijenili mišljenje o tvrdnjama Pentagona o navodnim signalima da sirijska vojska priprema novi hemijski napad poput onog koji je izvela početkom aprila u Khan Younusu.

SAD je krstarećim raketama izvela napad na vojnu bazu Shayrat nakon aprilskog napada hemijskim oružjem, a Macron i Trump dogovorili su zajednički odgovor u slučaju da sirijska vojska ponovi sličan zločin.

Iz Bijele kuće je izdato upozorenje da će snage odane režimu sirijskog predsjednika Bashara al-Assada skupo platiti ceh ukoliko ponovo posegnu za upotrebom zabranjenog oružja.

I francuski predsjednik Macron je ranije upozorio da je upotreba hemijskog oružja crvena linija koju sirijski režim ne smije preći ili će se suočiti sa hitrim i žestokim odgovorom Francuske.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

AccuWeather objavio veliku prognozu: Evo kakva nas zima očekuje ove godine

Očekuje se da će temperature ove zime u većem dijelu južne Evrope ostati prosječne. Ali, temperature u dijelovima Italije,...

Možda vas zanima i ovo