Subota, 27 studenoga, 2021

SAD: Istočna obala priprema se za novu sniježnu oluju

Nemojte propustiti

Arhiv
Arhiv

Američka istočna obala priprema se za drugu veliku zimsku oluju u ovoj godini, dok su najavljene sniježne padavine, ledeni vjetrovi i temperature ispod tačke smrzavanja

Čak i prije nego što su pale prve pahulje, uredi američke vlade u Washingtonu i škole u nekoliko saveznih država zatvorene su, što predstavlja mjere predostrožnosti.

U New Yorku je snijeg počeo padati tokom jutarnje saobraćajne špice, a vlasti su upozorile na opasne uvjete na cestama.

Više od 2.500 letova otkazano je u SAD-u.

Oluja je uslijedila samo dvije sedmice nakon što je vremenski fenomen poznat kao polarni vrtloog donio obilni snijeg i rekordno niske temperature u istočnoj polovini SAD-a.

Upozorenja na zimsku oluju proglašena su od zapadne Virdžinije do Bostona, dok su najobilnije sniježne padavine zaprijetile priobalnim gradovima.

Predviđa se da će Washington zahvatiti najobilniji snijeg u posljednje tri godine, a očekuje se da temperature širom istoka SAD-a budu 10 do 25 stepeni niže od prosječnih u utorak i u srijedu, navodi američka Nacionalna meteorološka služba.

“Nakon oluje uslijedit će veoma niske temperature”, izjavio je za BBC Chris Vaccaro, portparol Meteorološke službe.

“Bit će opasno hladno kada uračunate faktor vjetra”, dodao je. Očekuje se da hladni vjetrovi stvore osjećaj kod ljudi kao da je temperatura minus 26 stepeni.

Nakon što je snijeg počeo padati u Washingtonu, Bijela kuća je otkazala redovni brifing za novinare i sastanak komisije predsjednika Baracka Obama o izbornoj administraciji.

Nevrijeme je također ugrozilo drugu inauguraciju guvernera New Jerseya Chrisa Christieja. Organizatori su otkazali zabavu zakazanu za utorak navečer na otoku Ellis u njujorškoj luci.

Oba doma Generalne skupštine države Delaware otkazala su sjednice u utorak dok se primicala sniježna oluja.

(Fena)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Palmer najavio teške pregovore: Pred bh. liderima su teške odluke

Američki predstavnik za reformu Izbornog zakona u Bosni i Hercegovini Metju Palmer (Matthew Palmer), koji u subotu (27. novembra)...

Možda vas zanima i ovo