Petak, 25 lipnja, 2021

SAD: Milion domaćinstava bez struje, ponestaje soli za čišćenje cesta

Nemojte propustiti

Foto: Reuters
Ilustracija, Foto: Reuters

Najteže pogođena država bila je Pennsylvania u kojoj je u jednom trenutku bez struje ostalo 849.000 korisnika

Posljednja u nizu zimskih oluja u srijedu je donijela obilni snijeg na sjeveroistoku SAD-a što je poremetilo kopneni i zračni saobraćaj te dovelo do pomanjkanja soli potrebne za čišćenje cesta.

Više od milion domaćinstava i poslovnih objekata ostalo je bez struje na sjeveroistoku zemlje nakon što je tokom noći pao obilan snijeg praćen olujnim vjetrom.

Najteže pogođena država bila je Pennsylvania u kojoj je u jednom trenutku bez struje ostalo 849.000 korisnika, a do četvrtka iza ponoći taj broj smanjio se na njih 625.000. Većina ih je bila u Philadelphiji.

Diljem SAD-a bilo je otkazano oko 2.900 letova, a loše vrijeme je posebno teško pogodilo zračne luke u New Yorku i Bostonu gdje je otkazana skoro polovica letova.

Guverneri New Yorka, New Jerseya i Pennsylvanie proglasili su vanredno stanje, a guverneri Massachusettsa i Connecticuta izjavili su da zbog lošeg vremena neki državni zaposlenici neće morati doći na posao.

Dužnosnici u New Yorku i New Jerseyu upozorili su i da je počelo ponestajati kamene soli koja se koristi za čišćenje cesta.

-Imamo manjak soli na nekim dijelovima države, prije svega u New Yorku i na području Long Islanda, jer je ove sezone već bilo puno snijega – rekao je na konferenciji za novinare guverner New Yorka Andrew Cuomo.

Susjedni New Jersey izvijestio je o sličnom manjku soli za čišćenje cesta, prenosi Hina.

(Fena)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Iz Njemačke stigla jasna poruka Miloradu Dodiku i retrogradnim snagama u BiH: Secesija RS-a produbljuje krizu, od promjena granica nema ništa

Zastupnici su naveli da i danas u BiH vladaju podjele, te da etničke skupine "rade" jedne protiv drugih. Predstavnici vladajuće...

Možda vas zanima i ovo