Subota, 12 lipnja, 2021

SAD najavljuju sankcije državama koje pruže utočište Snowdenu

Nemojte propustiti

Odbor za budžetska pitanja američkog Kongesa usvojio je u četvrtak amandman na budžet za međunarodnu pomoć koju daju SAD i najavio uvođenje sankcija svim zemljama koje bi ponudile azil bjeguncu Edwardu Snowdenu.

Prijedlog je potekao od republikanskog senatora Lindseyja Grahama i njime se State Department obavezuje da zajedno sa zakonodavcima pripremi mjere za one zemlje koje bi pomogle Snowdenu da izbjegne ekstradiciju u Ameriku.

“Ne znam da li će on ostati zauvjek u Rusiji i gdje će da ode, ali znam da bi bilo pravedno da bude vraćen u SAD i da se suoči s pravdom”, rekao je senator Graham.

Ruske vlasti su u srijedu najavile da će Snowdenu uskoro biti izdata dokumenta s kojima će moći da napusti tranzit moskovskog aerodroma i da uđe na teritoriju Ruske federacije.

E. Snowden (Foto: Reuters)
E. Snowden (Foto: Reuters)

Prethodno su Nikaragva, Bolivija i Venecuela saopćile da će Snowdenu dati politički azil. Bijela kuća je oštro osudila sve te najave, pa je u srijedu državni tajnik John Kerry telefon razgovarao sa svojim ruskim kolegom Sergejom Lavrovom.

U slučaju da situacija oko Snowdena ne bude riješena, pominje se i mogućnost da se otkaže posjeta predsjednika SAD-a Baracka Obame Rusiji, koja je zakazana za početak septembra i samitu G20.

(Fena)

 

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Saudijska Arabija ni ove godine neće primati strane hadžije

60.000 ljudi iz te zemlje bit će primljeno na hodočašće, dok niko iz inostranstva neće biti primljen. Saudijska Arabija objavila...

Možda vas zanima i ovo