Subota, 18 rujna, 2021

SAD: Najveći problem BiH korupcija

Nemojte propustiti

Korupcija je i dalje jedan od najvećih problema u BiH, što je rezultovalo nastavkom političke i ekonomske stagnacije, navodi se u izvještaju američkog Stejt departmenta.

“To je izazvalo proteste u februaru, što je bio najveći slučaj građanskih nemira u ovoj zemlji od kada je ona nezavisna”, navodi se u godišnjem izvještaju o stanju ljudskih prava u svijetu u 2014. godini, u dijelu koji se odnosi na BiH, javlja Srna.

Stejt department navodi da “pojedini politički lideri manipulišu dubokim etničkim podjelama koje slabe demokratiju i upravljanje, potkopavaju vladavinu zakona, učvršćuju diskriminaciju u većini aspekata svakodnevnog života, remete javni diskurs u medijima i ometaju povratak raseljenih”.

“Uznemiravanje i zastrašivanje novinara i građanskog društva ograničava pristup javnosti tačnim informacijama i ograničava pozivanje na odgovornost političkih lidera”, piše u izvještaju.

Među ostale probleme u sferi ljudskih prava uvršteni su stradanje od mina, policijsko maltretiranje civila, teški uslovi u zatvorima i pritvornim centrima, kršenja prava pritvorenih lica, nevraćanje imovine vjerskim zajednicama i vjerski motivisani vandalizam.

Stejt demartment ukazao je i na probleme nedovoljne zastupljenosti manjina u političkom životu, onemogućavanje javnosti da pristupi državnim informacijama, diskriminuaciju i nasilje nad ženama i manjinama.

Na listi problema su i diskriminacija osoba sa invaliditetom, diskriminacija i nasilje nad LGBT osobama i ograničavanje prava na zapošljavanje.

U izvještaju se zaključuje da su u oba entiteta i Brčo distriktu u prvih deset mejseci godine dobro funkcionisale jedinice koje istražuju navode o zloupotrebi policijskih ovlaštenja.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Još jedan mladić napušta Bosnu i Hercegovinu: Otac mi je ratovao umjesto da šverca kafu i maljutke

I Nahid Mujkanović se nada skoroj prilici, koju u Bosni i Hercegovini nije dobio. Bosnu i Hercegovinu je u prvoj...

Možda vas zanima i ovo