Nedjelja, 25 srpnja, 2021

SAD obučavale borca Islamske države

Nemojte propustiti

Jedan džihadista Islamske države obučavan je za borbu protiv terorizma na američkom tlu u programu koji organizuje SAD, potvrdio je Stejt department CNN-u.

Eksperti su zabrinuti da bi svoja znanja o protivterorističkim taktikama SAD mogao da prenese ekstremistima ISIL-a.

Zvaničnici su samo potvrdili izjavu nekadašnjeg vođe specijalnih policijskih jedinica Tadžihistana Gulmuroda Kalimova koji je nedavno objavio video u kojem navodi da je učestvovao u američkim programima obuke u Lusijani, najmanje tri puta, piše B92.

“Od 2003. do 2014. Kalimov je učestvovao u nekoliko antiterorističkih treninga u SAD i Tadžihistanu u sklopu Odeljenja za bezbjednost programa pomoći države za borbu protiv terorizma”, navodi se u izjavi CNN-u.

Kalimov je obučen najsavremenijim protivterorističkim taktikama za savladavanje militantnih grupa kojima se na kraju i sam pridružio.

On na snimku tvrdi da ga je ono što je vidio na treninzima okrenulo protiv SAD-a.

“Slušajte američke svinje, bio sam u Americi tri puta i vidio sam kako obučavate vojnike da ubijaju muslimane. Učite ih kako da opkole i napadnu muslimane i iskorijenite islam”, kaže on i dodaje:

“Uz božju volju, naćićemo vas, doćićemo vam u kuće i ubićemo vas”.

Eksperti su sada zabrinuti da bi Kalimov mogao svoja insajderska znanja o protivterorističkim taktikama SAD da prenese ekstremistima ISIL-a.

“To je vrlo opasna mogućnost”, rekao je za bivši oficir američke vojnoobavještajne službe Majkl Brin.
“Izgleda da je bio na obuci zaštite “važnih” osoba i meta. Sigurno zna kako se planiraju antiterorističke operacije i zna kako razmišljaju ljudi koji štite ambasade i druge mete.”

Bivši snajperista Pol Šar, koji sada radi u Centru za novu američku sigurnost, tvrdi da Kalimov može da drži taktičku obuku borcima Islamske države i regrutuje nove.

On smatra i da snimak Kalimova upravo služi kako bi privukao nove borce „Islamske države“.
Kalimov je bio zapovjednik specijalne policije OMON koja je bila obučena za borbu s kriminalcima i militantima. Nestao je krajem aprila, što je izazvalo široku potragu tadžikistanske policije.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Koliko treba četveročlanoj porodici? Smještaj u Neumu oko 700, u Makarskoj oko 1.000 KM više

Cijene koje smo izdvojili, valja napomenuti, nisu strogo zacementirane, smještaj, piće i hranu moguće je pronaći i po povoljnijim,...

Možda vas zanima i ovo