Utorak, 6 prosinca, 2022

SAD odgodile testiranje interkontinentalne rakete kako bi izbjegli ‘pogrešan dojam’

Nemojte propustiti

Sjedinjene Države odlučile su odgoditi testiranje rakete koje je odavno bilo planirano za sljedeću sedmicu u Kaliforniji kako bi ‘izbjegle pogrešni dojam ili pogrešnu procjenu’ s obzirom na napetosti sa Sjevernom Korejom, kazao je u subotu visoki dužnosnik ministarstva obrane.

Foto: AFP
Foto: AFP

“To je logični, razumni i odgovorni postupak”, kazao je dužnosnik koji nije želio biti imenovan. Testiranje interkontinentalne rakete Minuteman III bilo je planirano sljedećeg tjedna iz kalifornijske vojne baze Vandenberg.

Američki dužnosnik je kazao kako planirano testiranje nije bilo ni u kakvoj vezi sa Sjevernom Korejom i dodao je da se sljedećeg mjeseca može očekivati novo testiranje. Po njemu SAD ostaje u potpunosti spreman odgovoriti na bilo kakvu prijetnju iz Sjeverne Koreje.

Kina pozvala Sjevernu Koreju da zaštiti kineske državljane

Kina je u nedjelju osudila napetosti na korejskom poluotoku, ali dodala je da njezino veleposlanstvo normalno radi u glavnom gradu Sjeverne Koreje i pozvala je vlasti te zemlje da zaštite kineske diplomate i druge državljane. Sjeverna Koreja, ljuta na nove sankcije nametnute zbog testiranja nuklearnog oružja, sve glasnije prijeti ratom s Južnom Korejom i SAD-om te je u petak poručila diplomatima da razmisle o odlasku iz Pjongjanga.

Kina jedina pruža Sjevernoj Koreji diplmatsku i financijsku potporu no njezina službena stajališta pokazuju sve veći stupanj nestrpljenja prema postupcima vlasti koju vodi 30-ogodišnji vođa Kim Jong-un. “U ovom trenutku napetosti na korejskom poluotoku rastu i Kina izražava duboku zabrinutost zbog toga”, navodi se u priopćenju kineskog ministarstva vanjskih poslova.

“Kineska je vlada već zatražila od Sjeverne Koreje da osigura kineske diplomate u Sjevernoj Koreji u skladu s Bečkom konvencijom te međunarodnim zakonima i normama”.

(Hina)

Interesantno za vas

Izdvajamo

Kratko i jasno: O samitu u Tirani odlučuje Predsjedništvo BiH, ne Dodik

Predsjedništvo BiH je na prvoj sjednici 30. novembra jednoglasno prihvatilo poziv za sudjelovanje na Samitu EU-Zapadni Balkan koji će...

Možda vas zanima i ovo