Srijeda, 8 prosinca, 2021

SAD planiraju da skladište teško oružje na Baltiku

Nemojte propustiti

Sjedinjene Države planiraju da skladište oružje u baltičkim i istočnoevropskim državama kako bi pružili osjećaj sigurnosti zemljama saveznicima koje se nelagodno osjećaju zbog ruske intervencije u Ukrajini i kako bi smanjili mogućnost dalje agresije, izjavio je viši američki zvaničnik.

– Poslat ćemo značajnu količinu vojne opreme – kazao je isti zvaničnik, komentirajuće izvještaje New York Timesa da će Pentagon skladištiti vojne tenkove, pješadijska borbena vozila i drugo teško oružje za više od 5.000 trupa.

Zvaničnik, koji je želio ostati anoniman, odbio je komentirati o detaljima izvještaja, koji citiraju američki i savezni zvaničnici.

New York Times navodi da prijedlog predstavlja da će biti skladištena oprema za oko 150 vojnika u svakoj od tri baltičke nacije: Litvanija, Latvija i Estonija. Bataljon vojske, ili oko 750 vojnika, nalazit će se u Poljskoj, Rumuniji, Bugarskoj i, možda, Mađarskoj.

U izvještaju se navodi da je ovaj potez, ukoliko bi bio odobren, prvi put da Washington od hladnog rata smješta vojnu opremu u novije članice NATO-a u istočnoj Evropi, koje su nekad bile pod okriljme Sovjetskog Saveza.

Očekuje se da će ovaj potez biti odobren od američkog sekretara odbrane Asha Cartera i Bijele kuće ba sastanku ministara odbrane NATO-a u Briselu ovog mjeseca.

Pentagon nije potvrdio ove navode, prenio je Reuters.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Grlić Radman poručio Milanoviću: Genocid je genocid, tu se ne propitkuje broj žrtava! Postoji samo genocid!

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović je u nekoliko navrata komentarisao genocid u Srebrenici prvenstveno nakon što je HDZ uz SNSD...

Možda vas zanima i ovo