Četvrtak, 25 travnja, 2024

SAD: Rusi se nalaze na 25 kilometara od Kijeva

Preporučeno

Rusi još nisu zauzeli grad Mariuoplje na jugu zemlje, rekao je američki dužnosnik, dodajući kako se u tom gradu bilježe žestoke borbe.

Ruske snage nalaze se oko 25 kilometara od centra Kijeva te 10 kilometara od centra Černihiva i Harkiva.

Rekao je ovo danas novinarima viši dužnosnik američkog Ministarstva odbrane.

– Što se tiče Harkiva i Černihiva, 10 kilometara od centra “zapravo znači da su u pregrađu tih gradova”, dodao je.

Upravo se čita:  Sastanak stranaka Trojke i ambasadora PIC-a: Uz međunarodni angažman postoji šansa za izlazak iz trenutne krize

Rusi bolje napreduju na jugu, naveo je, pa dodao da SAD ne negira izvještaje o padu Hersona u ruske ruke, ali ne može nezavisno potvrditi te informacije.

SAD također bilježi borbe između Ukrajinaca i Rusa u blizi grada Mikolaiva na jugu. Taj grad se nalazi sjeverozapadno od Hersona.

Rusi još nisu zauzeli grad Mariuoplje na jugu zemlje, rekao je američki dužnosnik, dodajući kako se u tom gradu bilježe žestoke borbe.

Upravo se čita:  Transparency International o samovolji režima u RS-u: Otvara se prostor za kriminal i nekažnjavanje korupcije, a BiH se uvodi u neizvjesnost

“Imamo informacije da Rusi nastavljaju napredovati prema Mariupolju, ali procjenjujemo da još nisu tamo. Nastavljaju bombardirati grad”, rekao je, pa dodao: “Žele ga zauzeti sa sjevera i zauzeti pozicije na obali Azovskog mora”, naveo je.

Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko sugrađanima se obratio videosnimkom i poručio im da je Kijev spreman obraniti se od neprijateljskog napada.

Upravo se čita:  Predsjedništvo BiH bez konsenzusa o prijemu Kosova u Vijeće Evrope

“Prijatelji! Pojačali smo obranu Kijeva, spremni smo se obraniti u slučaju neprijateljskog napada. Danas sam prošao kroz nekoliko kontrolnih točaka koje su podignute za obranu grada. Vojnici oružanih snaga, branitelji, policija i druge sigurnosne snage spremni su i branit će glavni grad, srce Ukrajine”, kaže Kličko.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Video šokirao region: Majka snimala na TikToku kako tuče bebu, policija je pronašla i privela

Društvenim mrežama se proširio snimak na kojem se vidi kako žena tuče uplakanu bebu. Policija je odmah reagovala i...

Još vijesti za vas