Ponedjeljak, 27 ožujka, 2023

SAD: Rusi se nalaze na 25 kilometara od Kijeva

Nemojte propustiti

Rusi još nisu zauzeli grad Mariuoplje na jugu zemlje, rekao je američki dužnosnik, dodajući kako se u tom gradu bilježe žestoke borbe.

Ruske snage nalaze se oko 25 kilometara od centra Kijeva te 10 kilometara od centra Černihiva i Harkiva.

Rekao je ovo danas novinarima viši dužnosnik američkog Ministarstva odbrane.

– Što se tiče Harkiva i Černihiva, 10 kilometara od centra “zapravo znači da su u pregrađu tih gradova”, dodao je.

Rusi bolje napreduju na jugu, naveo je, pa dodao da SAD ne negira izvještaje o padu Hersona u ruske ruke, ali ne može nezavisno potvrditi te informacije.

SAD također bilježi borbe između Ukrajinaca i Rusa u blizi grada Mikolaiva na jugu. Taj grad se nalazi sjeverozapadno od Hersona.

Rusi još nisu zauzeli grad Mariuoplje na jugu zemlje, rekao je američki dužnosnik, dodajući kako se u tom gradu bilježe žestoke borbe.

“Imamo informacije da Rusi nastavljaju napredovati prema Mariupolju, ali procjenjujemo da još nisu tamo. Nastavljaju bombardirati grad”, rekao je, pa dodao: “Žele ga zauzeti sa sjevera i zauzeti pozicije na obali Azovskog mora”, naveo je.

Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko sugrađanima se obratio videosnimkom i poručio im da je Kijev spreman obraniti se od neprijateljskog napada.

“Prijatelji! Pojačali smo obranu Kijeva, spremni smo se obraniti u slučaju neprijateljskog napada. Danas sam prošao kroz nekoliko kontrolnih točaka koje su podignute za obranu grada. Vojnici oružanih snaga, branitelji, policija i druge sigurnosne snage spremni su i branit će glavni grad, srce Ukrajine”, kaže Kličko.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Loša partija u Bratislavi: Zmajevi poraženi od Slovačke

Reprezentacija Slovačke večeras je savladala Bosnu i Hercegovinu u susretu drugog kola kvalifikacija za Evropsko prvenstvo. Može se reći...

Možda vas zanima i ovo