Utorak, 7 veljače, 2023

Snažna eksplozija u Texasu: Broj poginulih još nije poznat, stotine povrijeđenih, uništeno na desetine kuća (Video)

Nemojte propustiti

Snažna eksplozija potresla je fabriku gnojiva u gradiću West u američkoj saveznoj državi Teksas u srijedu naveče. Prema informacijama američkih medija nekoliko desetaka osoba je poginulo, a požar je zahvatio i okolne zgrade.

Nekoliko zgrada je još uvijek u plamenu, a spasioci evakuiraju stanovništvo. U lokalnoj bolnici je primljeno 100 ranjenih osoba, a novi ranjenici pristižu iz minute u minutu, piše CNN.

Glenn Robinson, izvršni direktor Hillcrest bolnice, kazao je da će biti oformljena pomoćna poljska bolnica u blizini fabrike pošto je mnogo ljudi ostalo zarobljeno u svojim kućama pa se očekuje da će i tu biti ranjenih i poginulih.

“Bilo je kao da je eksplodirala nuklearna bomba”, kazao je gradonačelnik Westa Tommy Muska. Iznad fabrike se nakon eksplozije formirao ogroman oblak dima i vatre.

Vatrogasci su kazali da bi mrtvih moglo biti više od 60. “To je gruba procjena jer stalno dobijamo nove podatke s terena”, kazao je George Smith, zadužen za hitne situacije u gradu.
Prema njegovim procjenama 10-15 zgrada je uništeno, a još 50 oštećeno od jačine eksplozije.

“Sve oko fabrike je razoreno. Nikada nisam vidio ništa slično. West izgleda poput ratne zone”, izjavio je šef lokalne policije Parnell McNamara.

Strahuje se da bi mogao eksplodirati još jedan spremnik gnojiva što bi bilo ravno katastrofi. Eksplozija se dogodila oko 20.00 sati po lokalnom vremenu. Očevici su izjavili da je detonacija bila tako snažna da se čula na udaljenosti do 60 kilometara.

West ima 2.700 stanovnika, a već je evakuirano pola grada.

(Klix)

Interesantno za vas

Izdvajamo

Muškarac koji je skočio sa Starog mosta u Mostaru je stranac koji je u Sarajevu hodao bos po snijegu

U apartmanu su pronađene njegove lične stvari, među kojima i pasoš, laptop te dva mobilna telefona. Muškarac koji je 31....

Možda vas zanima i ovo