Utorak, 27 srpnja, 2021

SAD u čudu: Otkud džihadistima toliko Toyota?

Nemojte propustiti

Američki anti-teroristički zvaničnici zatražili su od Toyote da objasni na koji način je veliki broj njihovih automobila završio u rukama ISIL-a?

U propaganmdnim snimcima Islamske države Iraka i Sirije vidi se veliki broj Toyotinih automobila, drugog najvećeg proizvođača na svijetu, a najčešće su to terenska vozila i pick-upovi.

Iz Toyote su odgovorili da ne znaju na koji način je ISIL došao do ovih automobila, naglašavajući da podržavaju istragu američkih zvaničnika kako bi se spriječilo da dobra sa Zapada završe u rukama terorista.

“Mi smo upoznali Toyotine lance snadbijevanja na Bliskom Istoku o ovome, ali i o proceduri po kojoj je Toyota dužna da štiti integritet lanca snadbijevanja”, rekao je Toyotin direktor za javne politike i komunikacije Ed Lewis.

“Toyota ima striktnu politiku da ne prodaje vozila za potencijalne kupce koji mogu da ih koriste ili modifikuju za paravojne ili terorističke aktivnosti“, rekao je Luis i dodao da kompanija nema mogućnost da prati vozila koja su ukradena ili su preprodana uz pomoć posrednika.

Toyotini automobili su, na video snimcima ISIL-ove kampanje u Iraku, Siriji i Libanu napunjeni teškim naoružanjem gdje iz kabina vire teroristi.

11960881275614f258a8dd1827699647_w640

Irački ambasador u SAD rekao je da vjeruje da su teroristi, pored starih kamiona, stekli na hiljade novih Toyotinih automobila u posljednjih nekoliko godina.

“To je pitanje koje sam postavio našim komšijama, kako i na koji način su dospjeli u ruke ISIL-a i odakle dolaze“, kaže ovaj ambasador.

ISIL-ovi propagandni snimci pokazuju kako teroristi patroliraju ulicama u Siriji u starijim i novijim Toyotinim automobilima.

Dok prelaze u Libiju u dugim karavanima blistaju novi Toyotini Land kruzeri. U kolonama terorista može se videti da je više od dvije trećine automobila upravo iz Toyotinih fabrika, a osim nje, u manjem broju su i Mitsubishi, Hyundai i Isuzu.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Njemačka vjerovatno bez lockdowna, ali loše vijesti za nevakcinisane

Više od 60 odsto njemačkog stanovništva primilo je najmanje jednu dozu, dok je oko 48 odsto potpuno imunizirano. Njemačka je...

Možda vas zanima i ovo