Nedjelja, 26 ožujka, 2023

SAD: Vojni udari na Siriju neće moći trajati više od 90 dana

Nemojte propustiti

Novi nacrt parlamentarne rezolucije izrađen je u utorak u Senatu SAD-a kako bi se omogućilo Baracku Obami da započne vojne udare u Siriji u trajanju od 60 dana, s mogućim proširenjem na 90 dana.

Ova verzija nacrta koja dopušta korištenje sile protiv režima sirijskog predsjednika Bashara al-Assada zamijenila bi nacrt koji je Bijela kuća uputila Kongresu u subotu, a za koji se smatralo da daje previše slobode odlučivanja predsjedniku.

“Komisija za vanjske poslove u Senatu izradila je dopuštenje za upotrebu vojne sile koje odražava volju i zabrinutost demokrata i republikanaca”, izjavio je predsjednik komisije Robert Menendez.

Rezolucija “ne dopušta djelovanje američkih vojnih snaga na kopnu u Siriji u svrhu borbenih operacija”, precizira se u dokumentu koji je dobila agencija AFP.

Intervencija bi trebalo da bude “ograničena”, navodi se u tekstu.

Ovaj novi tekst rezolucije ima za cilj da dobije podršku demokratskih i republikanskih poslanika u Kongresu koji su još skeptični. O njemu bi članovi Komisije za vanjske poslove mogli glasati u srijedu što bi omogućilo cijelom Senatu da o tekstu raspravlja u ponedjeljak, kada se parlamentarci vrate s odmora.

Foto: Arhiv
Foto: Arhiv

(Fena)

Interesantno za vas

Izdvajamo

Loša partija u Bratislavi: Zmajevi poraženi od Slovačke

Reprezentacija Slovačke večeras je savladala Bosnu i Hercegovinu u susretu drugog kola kvalifikacija za Evropsko prvenstvo. Može se reći...

Možda vas zanima i ovo