Nedjelja, 17 listopada, 2021

Sada je sve jasnije: Evo koliko borci moraju imati vojnog, a koliko staža osiguranja, da bi mogli u penziju po novom zakonu

Autor:Faktor.ba

Nemojte propustiti

Ovi uvjeti odnose na pripadnike Armije RBiH, HVO-a i policiju.

U Domu naroda 30. septembra delegati će raspravljati o Prijedlogu izmjena i dopuna Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju FBiH u dijelu koji se tiče boračke populacije, a na koje se čeka tri godine. Predlagači traže da se svaka godina vojnog staža umjesto sa sadašnjih pola, računa sa jednim bodom.

Traže i da se ukine umanjenje penzije u iznosu od 0,333 posto za svaki mjesec odlaska u penziju prije navršenih 65 godina starosti.

U Federalnom zavodu PIO pojasnili su za „Faktor“ pod kojim uvjetima sada borci mogu otići u penziju.

– Ukoliko borci idu po Zakonu o prijevremenom povoljnijem penzionisanju boraca (ZPP), ukupno moraju imati 20 ili više penzijskog staža (vojni, plus staž osiguranja) da bi ostvarili penziju i odgovarajući broj godina života. Ako imaju 20 godina penzijskog staža kada im se vojska računa u jednostrukom trajanju, onda mogu u penziju s onoliko godina koliko se dobije kada se vojni staž u dvostrukom iznosu odbije od 65. Recimo, neko ko ima 16 godina staža osiguranja i četiri godine vojnog, tačnije, posebnog staža, može po ZPP-u, ako je posljednju godinu bio na birou, s 57 godina života jer 65 minus osam je 57 – navodi Tomislav Kvesić, portparol Zavoda PIO FBiH, i dodaje:

– Ako borac ima staža osiguranja 12 godina, a sa posebnim stažom u duplom imaju 20 godina penzijskog staža, onda u penziju mogu s onoliko godina koliko se dobije kad od 65 oduzmeš vojni staž u jednostrukom trajanju. U slučaju kada je vojni staž četiri godine, može u penziju sa 61 godinom života.

Ovi uvjeti odnose na pripadnike Armije RBiH, HVO-a i policiju.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Hoće li biti javnog dočeka Nove godine u Sarajevu?

U budžetu Grada Sarajeva za taj događaj je planirano 50.000 KM, uz učešće Kantona Sarajeva, gradskih općina i Turističke...

Možda vas zanima i ovo