Nedjelja, 21 travnja, 2024

Sadiković: Sutra izlazimo ispred Vlade, želimo dostojanstvo i 1.080 KM jednokratne pomoći

Preporučeno

“Naša odluka je jasna – 14. decembra izlazimo na protestni skup i ovom prilikom pozivamo sve zdravstvene radnike da nam se pridruže”

Sindikat radnika u zdravstvu Kantona Sarajevo poziva sve zdravstvene radnike sa područja ovog kantona, kojih ima oko 7.000, da se u srijedu, 14. decembra, pridruže protestima ispred zgrade Vlade KS od 10 do 11 sati.

Podsjetimo, Koordinacija sindikata, koji zastupaju više od 25.000 radnika koji plaću primaju iz budžeta KS, Fonda zavoda zdravstvenog osiguranja KS i komunalne privrede KS, a kojima se pridružio i Sindikat radnika u zdravstvu KS, 7. decembra, donijela je odluku da se organizuje i realizira protestni skup.

Upravo se čita:  Nakon rekordno toplog aprila: Krajinović otkriva kada se vraćamo u zimsku opremu

Prema riječima Senada Sadikovića, predsjednika Sindikata, “Vlada KS, na čelu sa premijerom Edinom Fortom, ne poštuje Koordinaciju, koju čini osam sindikata kao socijalnog partnera”.

“Naša odluka je jasna – 14. decembra izlazimo na protestni skup i ovom prilikom pozivamo sve zdravstvene radnike da nam se pridruže i pokažu ovoj Vladi KS da moraju razgovarati sa nama i da nam moraju vratiti dostojanstvo”, ističe Sadiković.

Upravo se čita:  Oprez: Zmija snimljena u sarajevskom naselju, stanari se žale na sve veći broj

Dodaje “kako je glavni izgovor Vlade KS da novca nema u Zavodu zdravstvenog osiguranja (ZZO) KS”.

“Mi provjereno znamo da ima više od 550 miliona KM i da uopće nije upitna isplata jednokratne novčane pomoći u visini od 1.080 KM, ali i ostalih zahtjeva koji su upućeni izmjenama i dopunama kolektivnog ugovora koji je potpisan u aprilu ove godine”, navodi Sadiković.

Upravo se čita:  Ministar Hurtić priskočio u pomoć nakon saobraćajne nesreće kod Kladnja

U sklopu Koordinacije, Sindikat radnika u zdravstvu KS traži i povećanje osnovice za obračun plaće za 2023. godinu, prenosi Faktor.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

“Ne pamtimo ovako tešku situaciju”: U RS-u otpušteno 300 radnika iz industrije, zatvaraju se i firme

Industrija tekstila, kože i obuće u Republici Srpskoj u velikom je problemu. Smanjena je potražnja, ali i proizvodnja. Sve...

Još vijesti za vas