Petak, 26 studenoga, 2021

Safet Hajdarević pronašao tartufe na obroncima Majevice

Nemojte propustiti

ztwd

Zaljubljenik u prirodu, magistar geologije Safet Hajdarević je prije nekoliko dana šetajući jugozapadnim obroncima planine Majevice iznad Gornje Tuzle, na nadmorskoj visini cca 400 metara, pronašao za ovo podneblje izuzetno rijetku vrstu gljive. Radi se naime o crnom ljetnom tartufu (Tuber aestivum Vitt) koji, kako je poznato, najčešće raste u Istri.

Do sada je u Bosni zabilježeno tek par sporadičnih slučajeva pronalaska ove izuzetno rijetke gljive, ali koliko nam je poznato do sada niko u okolini same Tuzle nije pronašao ovu vrstu gljive, piše portal Tuzlarije.net

Za crni ljetni tartuf kao i za ostale gljive iz porodice tartufa karakteristično je to da raste ispod zemlje bez vidljive stabljike, ali u simbiozi sa nekom drugom biljkom(u ovom slučaju radi se o simbiozi sa lipom) o kojoj ovisi miris i aroma same gljive.

Po podacima sa Wikipedije, Tartufi ili gomoljače (lat. Tuber) su rod gljiva iz porodice Tuberaceae. To su privredno iznimno važne gljive. Tartufi se nalaze ispod zemlje na dubini od 10 do 30 cm, zbog čega ih je teško pronaći u prirodi. U tu se svrhu koriste posebno izdresirane životinje koji njuhom otkrivaju mjesto gdje se mogu pronaći zrele gljive.

Dvije najznačajnije vrste tartufa su bijeli (Tuber magnatum) i crni (Tuber melanosporum). Bijeli tartuf se ubraja među najkvalitetnije te postiže najveću tržišnu cijenu. Tartuf ima specifičan jak, prodoran miris po bijeli bijelom luku i starom siru.

U Francuskoj i Italiji, najvećim potrošačima, ali i proizvođačima tartufa na svijetu, moderni uzgoj tartufa prisutan je već nekih tridesetak godina. Prve italijanske plantaže podignute su 1970. godine, i to na površini od 416 hektara. Francuzi imaju godišnju produkciju od oko 30 tona, i to većinom crnog tartufa. U novije vrijeme ovim se uzgojem pokušavaju baviti i druge države, kao što su Španija, Australija, Novi Zeland i SAD.

Kvalitet i cijena ovise o izgledu, mirisu, staništu (uz koje je drvo nađen).

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Palmer najavio teške pregovore: Pred bh. liderima su teške odluke

Američki predstavnik za reformu Izbornog zakona u Bosni i Hercegovini Metju Palmer (Matthew Palmer), koji u subotu (27. novembra)...

Možda vas zanima i ovo