Srijeda, 31 svibnja, 2023

Sakib Mahmuljin osuđen na osam godina zatvora

Nemojte propustiti

Apelaciono vijeće Suda BiH pravosnažno je osudilo na osam godina zatvora nekadašnjeg komandanta Trećeg korpusa Armije RBiH Sakiba Mahmuljina.

On je, podsjetimo, prvostepeno osuđen na 10 godina zatvora jer, po presudi, nije spriječio zločine pripadnika odreda “El mudžahedin” nad Srbima na području Vozuće i Zavidovića.

Sud BiH je 22. januara prošle godine prvostepenom presudom osudio Mahmuljina na jedinstvenu kaznu od 10 godina zatvora za zločine nad zarobljenim srpskim civilima i vojnicima na području Zavidovića i Vozuće 1995. godine.

Upravo se čita:  Bosnu i Hercegovinu za četiri godine napustilo šest i po hiljada profesionalnih vozača: "Najgore tek slijedi"

Apelaciono vijeće Suda BiH poništilo je u novembru prošle godine tu, prvostepenu presudu i odredilo novo suđenje koje je počelo žalbenim postupkom na kojem su izneseni prijedlozi Tužilaštva i odbrane.

Tužilaštvo se žalilo na visinu izrečene kazne Mahmuljinu za ubistva zarobljenih pripadnika Vojske Republike Srpske i nečovječno postupanje prema zarobljenicima, civilima i ranjenicima u prvostepenom postupku, dok se odbrana žalila po svim osnovama, uključujući bitne povrede krivičnog postupka, te pogrešno i nepotpuno utvrđeno činjenično stanje.

Pročitajte još

Izdvajamo

AccuWeather objavio detaljnu prognozu za ljeto: Nema dobrih vijesti za BiH i Balkan

"Padavine bi trebalo da budu blizu historijskog prosjeka za veći dio ovog regiona, što će biti dobra vijest za...

Možda vas zanima i ovo