Ponedjeljak, 26 rujna, 2022

Salkić: Bošnjaci ne mogu pronaći sadržaje zbog kojih bi gledali Televiziju RS

Nemojte propustiti

Potpredsjednik Narodne skupštine RS-a Ramiz Salkić izjavio je da Bošnjaci u RS ne mogu pronaći sadržaje koji će ih privući da gledaju Televiziju RS. Salkić je napomenuo da je to slučaj kada su u pitanju programski sadržaji, ne uključujući političke i informativne emisije.

ramiz-salkicDodao je da je, za razliku od Televizije, i lično slušajući, na Radiju RS „pronašao nekoliko emisija koje mogu zadovoljiti širu publiku“.

On je, tokom rasprave u Skupštini RS-a o izvještaju o poslovanju RTRS-a za 2012. godinu, s Planom rada za 2013., kazao je da, kada je riječ o stradanjima tokom proteklog rata, tendenciozno se govori o tim dešavanjima i stradanjima samo jednog naroda, dok se paušalno i površno mogu čuti informacije kada su u pitanju Bošnjaci.

-Televizija i Radio trebaju biti mediji koji će širiti istinu i time i pomirenje. Ogromna je uloga Javnog servisa RS i drugih medija, kao i obrazovanih ustanova, na stvaranju istine koja će biti prihvatljiva za sve – rekao je Salkić i dodao da su sve ove stvari opterećenje da Bošnjaci plaćaju RTV taksu i to nerado čine, ne zato što neće, već nisu zadovoljni programom koji se emitira.

Prethodno je Izvještaj o poslovanju i Plan rada RTRS-a poslanicima predstavio generalni direktor RTRS-a Dragan Davidović naglašavajući da je ta medijska kuća 2012. godinu završila finansijski pozitivno i jedini je javni servis u regionu koji devetu godinu zaredom posluje bez gubitka.

U izvještaju o poslovanju se navodi da ono što zabrinjava je pad naplate RTV takse, a Davidović je rekao da su inicijative menadžmenta i Upravnog odbora RTRS-a, da se promjeni Zakon o javnom RTV sistemu, kojim se prihod od takse dijeli tako što RTRS-u pripadne 25 posto, RTV FBiH 25 posto, a BHRT-u 50 posto, dosad nisu imale odjeka među političkim strankama u RS i BiH.

Klub poslanika SNSD-a predložio zaključke kojima se traži da parlament RS zaduži Vladu da u što kraćem roku predloži izmjene i dopune o RTRS-u, kojima će se omogućiti budžetsko sufinansiranje tog javnog preduzeća i regulirati prihodi od makretinga, kao i da u najkraćem mogućem roku Vlada predloži način osiguravanja neophodnih sredstava u budžetu za finansiranje javnih medija.

(Fena)

Interesantno za vas

Izdvajamo

Vašar u Puračiću od 12 do 14. oktobra: Na “bosanskom Oktoberfestu” se očekuje 100.000 posjetilaca

Ovu manifestaciju bi tokom tri dana trebalo posjetiti više od 100.000 ljudi. Druženje, općenarodno veselje uz izvornu i narodnu...

Možda vas zanima i ovo