Srijeda, 4 listopada, 2023

Salkić: Bošnjaci u bh. entitetu RS su zabrinuti za sigurnost

Preporučeno

– Međunarodne bezbjedonosne snage trebaju biti stacionirane u svim gradovima uz rijeku Drinu i u mjestima intenzivnog povratka – kazao je Salkić

Ramiz Salkić, potpredsjednik bh. entiteta RS, rekao je danas da je realnost da su Bošnjaci u bh. entitetu RS veoma zabrinuti trenutnom situacijom, te da danas mnogi osjećaju da im je osim egzistencije ugrožena i sigurnost.

“Realnost je da su Bošnjaci u ovom entitetu veoma zabrinuti trenutnom situacijom. Godinama trpe sistemsku diskriminaciju koju provode srpske vlasti u ovom entitetu. Danas mnogi osjećaju da im je osim egzistencije ugrožena i sigurnost.

Tome umnogome doprinose separatističke izjave i aktivnosti koje zagovara i provodi Milorad Dodik i srpska vlast u ovom entitetu. Postupci militariziranog MUP-a entiteta doprinose osjećaju nesigurnosti kod Bošnjaka u ovom entitetu”, poručuje Salkić.

Upravo se čita:  Uništena najveća zastava sa ljiljanima na Vlašiću samo deset dana od postavljanja: Nalazi se u katastrofalnom stanju

Ističe kako nije tajna da nemaju povjerenje u MUP entiteta zbog njihovih temelja nastanka na koje se oni ponose, nacionalne strukture uposlenih, ali i mnogobrojnih neriješenih i neprovedenih istraga o ubistvima povratnika.

“Demonstracija sile kroz smotre pripadnika entitetskog MUP-a, pjevanje ekstremističkih pjesama koje šire vjersku, nacionalnu mržnju i netrpeljivost dokaz su takve orijentacije policije entiteta RS-a.

Na terenu pripadnici policije već izvjesno vrijeme evidentiraju pripadnike Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, Bošnjake, što se može smatrati dodatno kao aktivnost koja izaziva mnogo sumnji i otvara mnoge dileme.

Upravo se čita:  Ovi proizvodi za djecu se povlače sa tržišta u BiH

Zbog toga je veoma važno da se ne relativizira potencijalna bezbjedonosna prijetnja i da država garantira sigurnost svim građanima.

Ako se sigurnost Bošnjaka u ovom entitetu bude povjerila samo pripadnicima MUP-a entiteta RS onda je prilično jasan ishod imajući u vidu iskustva iz nedavne prošlosti”, ističe Salkić.

Državne agencije za sigurnost građana moraju pojačati svoje prisustvo u ovom dijelu Bosne i Hercegovine, to prisustvo treba biti vidljivo građanima kako bi se osjećali sigurnije na svojim ognjištima.

Međunarodne bezbjedonosne snage trebaju biti stacionirane u svim gradovima uz rijeku Drinu i u mjestima intenzivnog povratka.

“Niko ne bi smio zatvarati oči pred istinom, a to je da se broj Bošnjaka u ovom entitetu prepolovio zadnjih godina zbog sistemske diskriminacije i ekonomskog progona, a danas imamo odlaske iz sigurnosnih razloga.

Upravo se čita:  Iz Centralne banke tvrde: Strana ulaganja u BiH porasla za više od 30 posto!?

Sve ovo u konačnici doprinosi ostvarenju ratnog cilja presuđenih ratnih zločinaca za genocid o etnički čistom srpskom pravoslavnom prostoru, što je očito i cilj današnjih vlasti bosanskih Srba u ovom entitetu.

U ovom trenutku potrebno je više nego ikada povratnicima uliti povjerenje u sigurno okruženje. Također je neophodno pružiti pomoć povratnicima u sjetvenom materijalu i umjetnom gnojivu kako bi bile zasijane što veće površine. Na ovaj način svi zajedno možemo ublažiti neizbježne ekonomski teške dane”, poručio je Salkić.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

Novi otkazi: Ledo gasi proizvodnju u BiH, bez posla ostaju 52 radnika

Nakon najava da Ledo gasi proizvodnju u BiH, stigla je i zvanična potvrda te informacije koju prenosi Biznisinfo. “Nakon pažljivog...

Možda vas zanima i ovo